У Криму українські воїни уразити десантні кораблі рф разом з екіпажем і технікою: деталі операції

У Криму українські воїни уразити десантні кораблі рф разом з екіпажем і технікою: деталі операції

У ніч проти 10 листопада в результаті операції на території тимчасово окупованого Криму воїни уразили малі десантні кораблі Чорноморського флоту рф.

Деталі операції повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

У відомстві уточнили, що йдеться про катери проекту 11770 класу "серна".

"На суднах перебував екіпаж та завантажена броньована техніка, зокрема БТР-82. Спецоперацію вдалось реалізувати завдяки підтримці з боку платформи United24 Media", - йдеться у повідомленні.

ГУР пояснює, що малі десантні катери класу "серна" росія активно використовувала під час окупації острова Зміїний для перекидання військової техніки та десанту. Крім того, росіяни розміщували на борту катерів зенітно-ракетні комплекси ТОР-м2 для мобільного прикриття свого угруповання на острові та у Чорному морі.

"Малий десантний корабель класу "серна" має високу швидкість, може вміщати до 45 тонн вантажу та 92 особи озброєного десанту. Окупанти використовують ці катери для висадки передових груп морської піхоти або евакуації. А в умовах фактичної відсутності у росіян корабельних засобів ППО після низки атак Сил безпеки та оборони України такі катери із ЗРК на борту слугували для загарбників прикриттям кораблів ЧФ рф на рейдах", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, ВМС України разом з ГУР неодноразово здійснювали успішні операції у Криму. 4 листопада українські Повітряні Сили ракетою знищили у Криму російський ракетний військовий корабель "Аскольд".

24 серпня стало відомо, що у Криму висадився особовий склад ГУР, відбувся бій за участю плавальних засобів та авіації. Біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут були чутні вибухи. Головне управління розвідки з взаємодією з військово-морським флотом провели спецоперацію.

Згодом стало відомо, що розвідники пошкодили чотири швидкохідні катери та знищили щонайменше 30 росіян.

У ніч проти 14 вересня Військова контррозвідка Служби безпеки України та Військово-морські ЗСУ провели операцію в окупованому Криму у районі Євпаторії, знищивши російську ППО "Тріумф".