Зеленський сказав, чому росія досі не почала бити ракетами по енергетиці України

Зеленський сказав, чому росія досі не почала бити ракетами по енергетиці України

Президент Володимир Зеленський вважає, що росія накопичує ракети для ударів по українській енергетичній інфраструктурі цієї зими, і саме тому поки немає масштабних обстрілів.

Про це він сказав невеликій групі ЗМІ, повідомляє 20 minutes  з посиланням на агенцію AFP.

"Я думаю, що вони накопичують (ракети), але у них не набагато більше ракет, ніж раніше. Інакше вони б уже почали бомбити", — сказав він 

Україна очікує нової кампанії російських атак на її енергомережі, як це було минулої зими, коли мільйони українців залишилися без опалення та електрики на морозі.

Водночас Зеленський сказав, що поки російська армія накопичує ракети для зимових атак, Україна бачить, що через війну між Ізраїлем і ХАМАС її поставки снарядів "небезпечно скорочуються".

Він визнав, що бойові дії в секторі Газа призвели до уповільнення поставок артилерійських боєприпасів, важливих для української армії.

"Як ви думаєте, що на Близькому Сході почали купувати першим? 155 калібру (снаряди). Наші поставки зменшилися", – сказав він. 

Нагадаємо, зовнішньополітичний підрозділ ЄС, Європейська служба зовнішніх дій цього тижня поінформувала дипломатів ЄС про те, що блок, ймовірно, не досягне мети в 1 мільйон артилерійських боєприпасів для України до березня 2024 року.

 ЄС пообіцяв надати Україні таку кількість артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців, спочатку за допомогою наявних запасів, а потім через контракти про спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

Читайте також: На американську підтримку Україні більше не можна покладатися, — The Economist