ВВС оприлюднила кількість чоловіків, які втекли від мобілізації у ЗСУ за кордон

Майже 20 тис. чоловіків покинули Україну, щоб уникнути призову в ЗСУ, — ВВС

Майже 20 тис. чоловіків покинули Україну з початку війни, щоб уникнути призову в армію. Деякі перепливли небезпечні річки, щоб залишити країну. Інші просто тікали "під покровом темряви".

Такі дані опублікувала ВВС.

За даними телекомпанії, ще 21 тис. 113 чоловіків намагалися втекти, але були спіймані українською владою. BBC пише, що ці цифри підтвердив офіційний Київ

"Після вторгнення росії більшості чоловіків у віці 18-60 років заборонили виїжджати. Але дані, отримані BBC, свідчать про те, що десятки людей щодня це роблять", - йдеться у статті.

ВВС заявляє, що встановила дані про незаконний перетин українського кордону з сусідніми Румунією, Молдовою, Польщею, Угорщиною та Словаччиною: 19 740 чоловіків незаконно потрапили у ці країни з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року.

"Хоча ми не знаємо, як ті чоловіки втекли, ми знаємо, які методи використовували інші 21 113, яких спіймали під час спроби. Більшість - 14 313 - намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби, повідомила українська влада", - зазначається у статті.

Представник президента у парламенті Федір Веніславський сказав BBC, що проблема серйозна.

"Уряд усвідомлює, що це явище не є поодиноким і широко поширеним. Але, на жаль, я б підкреслив, що корупція дуже стійка", — сказав він, додавши, що Україна робить "все можливе, щоб кількість випадків корупції була мінімальною".

Пан Веніславський сказав, що кількість чоловіків, які виїхали або намагалися виїхати, не вплинула на військові зусилля: "Тих, хто намагається уникнути мобілізації, приблизно 1-5%. Вони точно не критичні для оборони України". За його словами, радикального збільшення кількості мобілізованих не планується.

За даними ДПСУ, які оприлюднило видання "УП", від початку дії воєнного стану українські прикордонники затримали 16 700 громадян чоловічої статі, які намагалися перетнути в незаконний спосіб зелену ділянку кордону, або перетнути кордон в інший протиправний спосіб (ховаючись у конструктивних особливостях транспортних засобів чи намагаючись уникнути прикордонного контролю). Ще понад 7 тисяч осіб було викрито під час намагання здійснити нелегальний перетин через пункти пропуску, зокрема використовуючи підробні документи.

Нагадаємо, віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров запевнив, що повісток у "Дії" не буде, але вже запрацював онлайн реєстр військовозобов'язаних, а також розробляється ідея смарт-мобілізації.

Федоров розповів, що його міністерство хоче запустити "смарт-мобілізацію", коли людина самостійно і добровільно обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися в ЗСУ.

Читайте також: П'ять пріоритетів України, щоб вирватися з позиційної війни з рф: колонка Залужного в The Economist