Допомогу Україні від США не схвалять через місяць, а може й більше, — Bloomberg

Допомогу Україні від США схвалять через місяць, а може й більше, — Bloomberg

Ухвалення нової допомоги США для України ризикує відтягнутися до середини грудня, а може, й довше.Прихильники України у Конгресі ведуть важку боротьбу за пакет у $61 млрд, доля якого зараз заплуталася в партійній боротьбі.

Про це пише Bloomberg.

Найшвидше Конгрес зможе завершити переговори та ухвалити нову допомогу Україні в середині грудня, майже через два місяці після того, як президент Джо Байден вперше запросив $61 млрд для країни у її війні проти росії.

"Сенатори від обох партій планують найближчими днями працювати над угодою щодо пакету допомоги разом із прикордонною політикою, за яку вони зможуть проголосувати після повернення до Вашингтона після Дня подяки пізніше цього місяця", - зазначає видання.

"Нам потрібно змусити себе вести переговори протягом наступного тижня", — заявив Кріс Кунс, демократ від Делаверу, який має тісні зв’язки з Байденом.

"В українців закінчується пальне, зброя та боєприпаси", – додав Кунс. - "Конгрес повинен діяти за графіком, який матиме значення".

Видання констатує, що "колись широка підтримка України дає тріщини".

Внутрішня боротьба республіканців і вимоги жорсткої лінії загрожують перенести розгляд Конгресом останнього траншу боєприпасів і зброї на новий рік, попри попередження речника Білого дому з національної безпеки Джона Кірбі про те, що США "наближаються до закінчення ресурсів, доступних для України".

Впливові прихильники України в Конгресі заявили, що залишаються впевненими в допомозі США. Голова Палати представників із закордонних справ Майкл МакКол заявив, що "немає шансів, що допомога не буде схвалена: "Це просто надто важливо".

Однак, нагадує Bloomberg, це буде політично важко для спікера Палати представників республіканця Майка Джонсона, як це було і для його попередника Кевіна Маккарті.

У Сенаті лідер більшості Чак Шумер пообіцяв таким демократам, як Кунс, що законопроект про Україну буде винесений на голосування після канікул на День подяки. Шумер також визнав, що будь-який український пакет включатиме угоду про прикордонну політику (США і Мексики).

"Якщо ми не надамо Україні додаткову допомогу до кінця року, це буде помилкою історичного масштабу", — заявив голова розвідки Сенату США Марк Уорнер.

Нагадаємо, у Пентагоні зізналися, що пакети військової допомоги для України стають і ставатимуть меншими, оскільки Конгрес досі не ухвалив закон адміністрації президента Джо Байдена про додаткове фінансування України.

Читайте також: Залужний готується до найгіршого сценарію зупинки допомоги США Україні, — FT