У Конгресі США є "вікно між Днем подяки та Різдвом" для ухвалення допомоги Україні, — NBC News

У Конгресі США є "вікно між Днем подяки та Різдвом" для ухвалення допомоги Україні, — NBC News

Лідери Конгресу сподіваються ухвалили додатковий пакет для допомоги військовим зусиллям в Україні та Ізраїлі, а також внести покращення в імміграційну систему США до кінця року.

Про це пише телеканал NBC News з посиланням на джерела у Конгресі.

Видання нагадує, що Палата представників під керівництвом республіканців уже прийняла законопроект про допомогу Ізраїлю, але він включає значні скорочення податкової служби та виключає гуманітарну допомогу.

Лідери Сенату, як республіканців, так і демократів, вважають, що найкращий шлях до написання законодавчого акту, який має надію пройти обидві палати та отримати підпис президента Джо Байдена, ймовірно, має початися в Сенаті, де є місце для двопартійних переговорів.

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер дав зрозуміти, що надання додаткової допомоги буде для нього головним пріоритетом у період між Днем подяки та Різдвом.

"Я знаю, що обидві сторони щиро піклуються про схвалення допомоги Ізраїлю та Україні та допомоги невинним цивільним особам у Газі", — сказав Шумер. "Тож я сподіваюся, що ми зможемо дійти згоди, навіть якщо жодна сторона не отримає все, на чому наполягає. Але це — ми будемо працювати над цим негайно, коли повернемося після Дня подяки".

Голова Палати представників із закордонних справ Майкл МакКол, який є рішучим прихильником фінансування України та Ізраїлю, постійно спілкувався зі спікером Майком Джонсоном щодо додаткової допомоги. Він припустив, що Сенат діятиме першим.

МакКол нещодавно повернувся з поїздки до Ізраїлю з двопартійною делегацією і сказав, що ізраїльські лідери наполягають на допомогу США якомога швидше. Джерело в комітеті повідомило, що МакКолу регулярно телефонують лідери як в Ізраїлі, так і в Україні, які відчувають дедалі більше занепокоєння, що критична підтримка з боку США може ніколи не надійти.

Чотири джерела в Сенаті, безпосередньо пов’язані з переговорами, повідомили NBC News, що вікно між Днем подяки та Різдвом має вирішальне значення, і що серед республіканців і демократів існує занепокоєння тим, що "якщо календар зісковзне до Нового року, шанси ухвалити всі чотири пункти зменшаться. Ухвалення допомоги Ізраїлю, Україні та Індійсько-Тихоокеанському регіону, а також виділення коштів на охорону кордонів — на фінішній прямій можливості різко скорочуються".

Нагадаємо, 20 листопада у Київ прибув міністр оборони США (керівник Пентагону) Ллойд Остін з неоголошеним візитом. Це його другий приїзд в Україну з моменту повномасштабного вторгнення.

"Сьогодні я тут, щоб передати важливе повідомлення – Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну в їхній боротьбі за свободу проти агресії росії, як зараз, так і в майбутньому", - наголосив він.

Bloomberg писав, що ухвалення нової допомоги США для України ризикує відтягнутися до середини грудня, а може, й довше.Прихильники України у Конгресі ведуть важку боротьбу за пакет у $61 млрд, доля якого зараз заплуталася в партійній боротьбі. Видання констатує, що "колись широка підтримка України дає тріщини".