Голова Служби зовнішньої розвідки назвав "ключ до виграшу росії у війні в Україні"

Голова Служби зовнішньої розвідки назвав "ключ до виграшу росії у війні в Україні"

Голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко вважає, що в Кремлі зрозуміли: ключ до виграшу – внутрішня дестабілізація в Україні.

Про це він написав у своєму блозі на Інтерфакс-Україна.

На думку Литвиненка ФСБ рф вважає поточну стратегію з підриву західної воєнної, економічної та політичної допомоги малоефективною, тому Кремль планує скорегувати стратегію і дестабілізувати ситуацію в Україні.

Литвиненко пише, що рф має намір сконцентруватись на трьох завданнях:

  • тиск по всій лінії фронту із захопленням окремих, політично і медійно важливих точок, зокрема Авдіївки;
  • знищення взимку критичної інфраструктури (електростанції, нафтопереробні заводи, транспортні вузли) для зниження якості життя;
  • підрив суспільної єдності через підживлення амбіцій і провокування військових ("лише вони можуть навести лад"), опозиційних політичних сил ("тільки вони гідні керувати Україною"). В Україні має сформуватись критична маса невдоволення політикою чинної влади. Росіянам байдуже хто прийде до влади після чинного керівництва. Вони переконані, що хто б це не був, він не зможе опанувати ситуацію, а Україна порине у хаос. Зрештою Захід не лише призупинить допомогу, але й вийде на рф з пропозиціями про термінові переговори та призупинення війни.

"Так, чи приблизно так, думають і планують у Кремлі. Обізнаний – це озброєний", - зазначив Литвиненко.

Також він написав, що війна увійшла у стадію війни на виснаження.

"Дедалі більше свідчень, що кремль готовий вести війну стільки скільки треба. рф вже зараз закладає чинник "сво" в плани комплектування ЗС рф 2024-2025 набір військових", - зазначив Литвиненко.

Він зазначає, путін переконаний, що повернути Україну та решту "історичних російських земель" й відновити імперію можна лише уу межах глобального перерозподілу світу.

"Такий перерозподіл може тривати 10-15 років, супроводжуватись конфліктами різного масштабу і інтенсивності, можливо із використанням ядерної зброї. Причому війна проти України сприймається наразі кремлем як важливий, але не єдиний фронт для рф, що фактично веде світову війну із США і Заходом у цілому", - написав Литвиненко.

На його переконання, в путіна є чотири завдання з дестабілізації ситуації у світі, які він намагатиметься виконати: 

Завдання 1 – забезпечити внутрішню стабільність, мобілізувати населення і економіку, збільшити виробництво озброєння та військової техніки.

Завдання 2 – сформувати альтернативну Заходу коаліцію держав.

Завдання 3 –підготовка до майбутньої агресії проти інших країн.

Завдання 4 – роздмухування конфліктів на Близькому Сході, в Африці і на Балканах.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що російський режим хоче усунути його з посади президента України до кінця 2023 року. Зеленський заявив, що рф хоче організувати в Україні "Майдан-3", через що в Україні його піддали критики, у тому числі прибічники і учасники Революції Гідності, зазначаючи, що "Майдан" неможливо організувати чи зібрати за наказом, тим більше за наказом рф.