США таємно відправили в Україну обладнання "розміром з коробку для піци" для захисту від атак рф, — CNN

США таємно відправили в Україну обладнання "розміром з коробку для піци" для захисту від атак рф, — CNN

Український оператор електромережі за допомогою офіційних осіб США таємно імпортував виготовлене на замовлення обладнання, призначене для протистояння російським атакам взимку.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє CNN, зазначаючи, що це обладнання "розміром з коробку для піци".

За даними видання інженери американського технологічного гіганта Cisco витратили тижні на створення та стрес-тестування нового обладнання в лабораторії в Остіні, штат Техас, і доставили прототип в Україну навесні за допомогою літака ВПС США з гуманітарною допомогою.

"Після того, як український державний мережевий оператор "Укренерго" "тихо підтвердив", що нове обладнання працює, попри російські атаки на його системи GPS, Cisco відправила десятки апаратних комплектів розміром з коробку для піци вартістю приблизно 1 мільйон доларів в Україну, де вони були встановлені по всій країні", - пише CNN з посиланням на керівників "Укренерго".

Видання зазначає. що нове обладнання, про яке раніше не повідомлялося, "могло б запропонувати важливу рятівну лінію для української електромережі", яка залишається основною мішенню російських атак взимку. Російські ракетні удари та удари безпілотників за останні два роки знищили близько 40% електропідстанцій і супутнього обладнання, яке експлуатує "Укренерго" по всій країні, повідомив CNN оператор мережі.

За даними американських експертів, під час рідкісної російської кібератаки, хакери спричинили відключення електроенергії в Україні в жовтні 2022 року.

"Ми очікуємо, що атаки продовжаться, особливо цієї зими", — сказав Ілля Вітюк, керівник відділу кібербезпеки СБУ України, про спроби російських хакерських атак на електростанції.

Нагадаємо, 22 листопада НЕК “Укренерго” повідомило, що 22 листопада, в українській енергосистемі виявлено дефіцит електроенергії. Зростання дефіциту електроенергії в компанії повʼязують із кількома факторами: збільшення споживання через похолодання, підвищена аварійність блоків електростанцій та недостатність обсягів імпорту електроенергії з ЄС.

Раніше прем'єр Денис Шмигаль повідомляв, що в Україні збудували три рівні захисту енергетичних об'єктів від ракет та дронів, які запускає росія. Він додав, що Україна на сьогодні має значно більшу кількість і потужність систем ППО.

Читайте також: Україна входить у зиму з крихкою енергосистемою, буде гірше, ніж минулого року, — NYT