Зеленський доручив підготувати рішення про мобілізацію, демобілізацію і ТЦК

Зеленський доручив підготувати рішення про мобілізацію, демобілізацію і ТЦК

Президент Володимир Зеленський за підсумками засідання Ставки Верховного Головнокомандувача доручив підготувати рішення про мобілізацію, демобілізацію, ротацію і рішення по строковикам.

Про це він написав у Telegram.

"Складні питання: мобілізація, демобілізація, ТЦК, ВЛК, ротація, строковики. Доповіді міністра оборони Умєрова, Головкома Залужного, начальника Генштабу Шаптали, міністра охорони здоров’я Ляшка, очільника МВС Клименка, міністра закордонних справ Кулеби, директора ДБР Сухачова та першого заступника міністра оборони Павлюка. Доручив їхнім відомствам підготувати комплексні рішення", - йдеться у дописі.

Нагадаємо, Зеленський досі не підписав закон №9281 про зниження віку перебування громадян на військовому обліку з 27 до 25 років, відповідно документ не набрав чинності. Його передали на підпис на початку червня.

Закон вносить зміни до ч. 2 ст. 37 закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", в якій йдеться, що на військовий облік беруться громадяни, які досягли 27-річного віку. Рада знизила цей поріг до 25 років для осіб, які не мають військового досвіду (не служили в армії або не пройшли військової підготовки на військовій кафедрі).

Віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров запевнив, що повісток у "Дії" не буде, але вже запрацював онлайн реєстр військовозобов'язаних, а також розробляється ідея смарт-мобілізації.

Смарт-мобілізація, пояснив Федоров, це коли людина самостійно обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися в ЗСУ. Перший пілотний проєкт "смарт-мобілізації" запустять на спеціальність оператор дронів.

Читайте також: Міноборони радить військовозобов'язаним йти у ТЦК добровільно: "Служити доведеться всім"