У День пам’яті жертв голодоморів Зеленський закликав світ об’єднатись і зупинити злочини сьогодення

У День пам’яті жертв голодоморів Зеленський закликав світ об’єднатись і зупинити злочини сьогодення

Світ має об’єднатись, засудити злочини минулого та зупинити злочини сьогодення.

Про це президент України Володимир Зеленський наголосив у своєму зверненні з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів.

Він подякував країнам, які офіційно визнали Голодомор злочином проти України.

«90 років тому світ не міг бачити повною мірою, що відбувається насправді. Зараз немає тих, хто б не бачив. Є лише ті, хто обирає не помічати. Їх небагато. І буде ще менше. Правда прокладає собі шлях. На цьому шляху світ має об’єднатись і засудити злочини минулого. Світ має об’єднатись і зупинити злочини сьогодення», - сказав президент.

За його словами, визнанням страшних діянь проти українців злочинами геноциду - не формальність, а ставлення цивілізованого світу до істини.

«Ідеологи, організатори та виконавці тих злочинів не понесли відповідальності й справедливого покарання під час життя. Але це не значить, що ми маємо пробачити й забути. Сьогодні мають нести й несуть покарання імена та біографії всіх винних», - сказав глава держави.

Він додав, що кожен російський удар по українських портах, зерносховищах та елеваторах, кожен «шахед», який цілить по логістиці, та кожна російська ракета, – «це минуле, яке повернулося, бо не було засуджене вчасно».

«І зараз ми його зупиняємо», - наголосив Зеленський.

Нагадаємо, юристи співпрацюють з прокуратурою України і готують досьє військових злочинів для подання позову до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, звинувачуючи росію в навмисному спричиненні голоду під час повномасштабної війни.