На третій рік війни в Україні рф має перевагу на військовому, політичному та економічному фронтах, — WSJ

На третій рік війни в Україні рф має перевагу на військовому, політичному та економічному фронтах, — WSJ

Війна росії проти України наближається до третього року, Москва має перевагу на військовому, політичному та економічному фронтах.

Про це йдеться у закритій статті The Wall Street Journal "Путін зробив ставку на ресурси Росії на перемогу в Україні. Чи може Захід зрівнятися з ним?", яку цитує "УП".

Журнал констатує, що "росія має набагато більше людей для поповнення своєї розбитої армії, ніж українці, яким не вистачає добре навченої піхоти".

"Президент володимир путін мілітаризує російську економіку, використовуючи значні доходи від нафти для оплати зростання виробництва зброї. Тим часом політичний параліч у США та Європі загрожує постачанню зброї та грошей, від яких залежить виживання України", - йдеться у статті.

WSJ пише, що для України цей рік буде важким роком в обороні і її позиція на полі бою може змінитися цієї зими, але й росія навряд чи здобуде великі перемоги попри всі переваги.

"Розгубленість Заходу і зростаюче залучення росією своїх людських і промислових ресурсів до війни вказують на те, що для України цей рік буде важким роком в обороні. Але обмеженість російської армії в наступальних діях – що було продемонстровано у виснажливій боротьбі за Авдіївку – свідчить про те, що вона радше здобуде невеликі перемоги, аніж досягне прориву", - йдеться у статті.

Також у ній відзначають і позитивні моменти для України: "путін ще дуже далекий від завоювання українських регіонів, на які претендує росія, не кажучи вже про досягнення своєї головної мети – підкорення України".

Старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Майкл Кофман вважає, що матеріальні переваги у 2024 році будуть переважно на боці росії, але вони не виглядають достатньо вирішальними для того, щоб росія змогла досягти своїх політичних цілей.

"Було б неправильно стверджувати, що росія виграє війну. Однак, якщо наступного року не буде зроблено правильного вибору щодо підходу України та західних ресурсів, то перспективи України на успіх виглядають примарними", - зазначає він. 

WSJ з посиланням на свої джерела пише, що "військова мета Зеленського – повне відновлення міжнародних кордонів України – розглядається Заходом як нереалістична", а "деякі європейські чиновники навіть побоюються, що позиція України на полі бою може змінитися цієї зими". 

У статті згадується "недієздатна система призову в Україні., яка пронизана корупцією" і те, що на фронт потрапляють "чоловіки за 40 років, яких часто відправляють в окопи з надто слабкою підготовкою".

"Нестача боєприпасів також означає, що Україна навряд чи зможе провести ще один великий наступ протягом деякого часу. Створення українськими військами плацдарму на східному березі Дніпра в Херсонській області є рідкісною світлою плямою, хоча і невеликою за масштабами", - йдеться у матеріалі.

Також там вказано, що "військовий глухий кут" нібито зміцнює думку в Німеччині, що припинення вогню і переговори з Москвою були б в інтересах України.

"Наступний рік може бути використаний з користю як рік будівництва для відновлення української армії", – сказав аналітик Кофман.

За його словами, Києву необхідно поліпшити мобілізацію і підготовку військ, відмовитися від наступу і зміцнити свої лінії.

"Якщо цього не станеться, то наступний рік може стати переломним, після чого Україна опиниться у все більш несприятливому становищі", – спрогнозував він. 

Читайте також: Залужний назвав The Economist свою помилку і визнав, що Україна застрягла у війні, де рф має перевагу