В Україні ліквідували велике угруповання, яке за допомогою програм атакувало 71 країну світу

В Україні ліквідували велике угруповання, яке за допомогою програм атакувало 71 країну світу

Європол повідомив, що в Україні ліквідували велике угруповання, яке займається програмами-вимагачами, підозрюване в причетності до атак у 71 країні світу.

Про це, цитуючи Європол, пише The Guardian.

Зазначається, що до Києва направили понад 20 слідчих із Норвегії, Франції, Німеччини та США, які обшукали 30 об’єктів у Київській, Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях.

32-річний чоловік, якого вважають ватажком, і четверо його ймовірних спільників затримані.

Ця банда була відома тим, що націлювалася на великі корпорації, що стало лихом цифрових технологій для компаній і деяких урядових організацій.

Серед тих, хто піддався дуже шкідливим атакам програм-вимагачів за останні кілька років, – служба охорони здоров’я Ірландії та рада Хакні в Лондоні в 2020 році, яка була змушена витратити 12 мільйонів фунтів стерлінгів на відновлення технічної інфраструктури.

Зловмисники проникають в організації, шифрують їхні дані, а потім вимагають фінансової компенсації за їх безпечне повернення.

У заяві Європолу йдеться, що слідчі встановили, що "зловмисники зашифрували понад 250 серверів, що належать великим корпораціям, що призвело до збитків, що перевищують кілька сотень мільйонів євро".

У ньому додається: "Ті, хто відповідальний за злам мереж, робили це за допомогою методів, включаючи атаки грубою силою, ін’єкції SQL і надсилання фішингових електронних листів зі шкідливими вкладеннями з метою викрадення імен користувачів і паролів".

В операції брали участь поліцейські сили та органи національної безпеки в семи країнах, включаючи прокуратуру або поліцію в Німеччині, Нідерландах, Норвегії, Франції, Україні, Німеччині, Швейцарії та США, а також департамент юстиції Європейської комісії та Європол у Гаага.

Нагадаємо,  міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що країнам НАТО є чому повчитися в України в питанні кіберзахисту.