Зеленський про повернення Донбасу в Україну: "Якщо люди не хочуть, буде дуже складно"

Зеленський про повернення Донбасу в Україну: "Якщо люди не хочуть, буде дуже складно"

Президент Володимир Зеленський вважає, що повернути мешканців окупованого протягом 10 років Донбасу в Україну ментально буде складніше, ніж повернути мешканців Криму.

Про це він сказав під час спілкування зі студентами трьох миколаївських вишів.

Зеленський додав, що можливо, території в Україну повернуться раніше ніж люди, які там проживають.

"Може так статися, що ми території повернемо раніше, ніж цих людей. Так може бути. Наприклад, якщо ми беремо Донбас, люди живуть там 10 років, живуть в іншому просторі і це довгий процес. Може бути по-різному. Я вважаю, що складніше з Донбасом. Мені партнери колись казали: вам буде майже неможливо повернути Крим і дуже складно повернути Донбас. А на мою думку, якщо ми говоримо про людей, все одно території повертаються з людьми, якщо люди не хочуть - буде дуже складно", - зазначив він.

На думку Зеленського, мешканців Криму ментально в Україну повернути простіше, оскільки там не було війни.

"Стосунки зрозумілі. І навіть зараз, коли росія проти нас воює, найжорсткіші сепаратисти стоять, біжать росіяни, а ці стоять. Це також про щось говорить. А бойових дій в Криму не було, тому я вважаю, що Крим чекає дуже на повернення, а Донбас також чекає, але буде дуже складно, бо велика частина цієї території була окупована і максимально мілітаризована", - зазначив він.

Також Зеленський дав зрозуміти, що зараз для України головне - це зберігти ті території, які деокуповані і не були окуповані.

"Нам головне нас зберегти. Те, що в нас є, все інше обовʼязково повернеться", - додав Зеленський.

Нагадаємо, на початку листопада Зеленський зізнався, що на адресу України лунають пропозиції щодо поступок росії, щодо поступок у територіях.