Фінляндія починає виробництво артилерійських боєприпасів для України: "Це різдвяний подарунок"

Фінляндія починає виробництво артилерійських боєприпасів для України: "Це різдвяний подарунок"

Міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен повідомив, що у найближчі кілька тижнів Фінляндія ухвалить важливе рішення щодо збільшення виробництва артилерійських боєприпасів для України.

Про це пише фінське видання Iltalehte.

"Ми завершили переговори щодо того, як Фінляндія буде нарощувати виробництво важких боєприпасів для озброєння України. Це рішення буде прийнято найближчим часом", - сказав Хаккянен.

Він наголосив, що питання, ймовірно, буде вирішено до Різдва, тому, за його словами, українці, які борються за своє існування, отримують від фінів цінний і вкрай необхідний різдвяний подарунок.

"Плани готові. Зараз оголошено про план значного збільшення виробництва боєприпасів. Мета – підтримати Україну ще сильніше, ніж зараз. Водночас ми продовжуємо підвищувати готовність Фінляндії та скандинавського регіону щодо виробництва боєприпасів", – сказав Хяккянен.

Ціна збільшення виробництва боєприпасів досягає десятків мільйонів євро.

Компанія Nammo Lapua виробляє артилерійські гранати у Фінляндії та співпрацює з Центром вибухових речовин Сил оборони.

Нагадаємо, компанія Rheinmetall виграла масштабне замовлення на підтримку України артилерійськими боєприпасами. Дюссельдорфському технічному підприємству доручено поставити Києву артилерійські снаряди на суму близько 142 млн євро. Замовлення зробила неназвана країна НАТО.

Також нагадаємо, що у березні Євросоюз пообіцяв, що до березня 2024 року поставить Україні в цілому один мільйон артилерійських снарядів, але, за свідченням Євроради здійснити це у такі строки не вдасться.

Керівник МЗС України Дмитро Кулеба повідомляв, що ЄС відправив Україні тільки 30% від загальної обіцяної кількості.