Правозахисниця Наталія Єсіна про зміни у виплатах ВПО: "Ймовірніше, це буде соціальна катастрофа"

Правозахисниця Наталія Єсіна про зміни у виплатах ВПО: "Ймовірніше, це буде соціальна катастрофа"

Новина про те, що з 1 лютого 2024 року виплати внутрішньо переміщеним особам на другий 6-місячний період без додаткового звернення продовжать окремим категоріям отримувачів, сколихнула суспільство. Адже, як виявилося, це стосується лише тих ВПО, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року. Що робити іншим  - не зрозуміло, а пояснення Мінреінтеграції не заспокоюють людей. Переселенці створюють петиції, обурюються у соцмережах, сподіваються на зміни.

Сьогодні намагаємося розібратися у проблемних питаннях з правозахисницею Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталією Єсіною.


 - Останнім часом повідомлень про зміни у виплатах більшає, але ясніше не стає. Тож які зміни в виплатах ВПО передбачаються найближчим часом?

 - Останні зміни в законодавстві значно впливають на кількість людей, які отримують щомісячну допомогу на проживання ВПО. Ті переселенці, які стали на облік до 1 серпня 2023 року та не потрапили під припинення виплат з різних підстав, отримуватимуть виплати до 31 січня 2024 року. Але ресурси в держави обмежені, виплачувати всім допомогу на проживання вже немає можливості, тож цією зимою чимало переселенців очікує припинення виплат. Крім того, є зміни щодо матеріального стану родини і особливі умови для працездатних осіб.

Зокрема, людина працездатного віку, звертаючись за допомогою з 1 грудня 2023 року вперше, впродовж 3 місяців з дня призначення “має вжити заходів для сприяння своїй зайнятості або набути статусу безробітного”. Інакше кажучи - почати активно шукати роботу, бо якщо цього не зробити, з четвертого місяця виплату допомоги припинять. Але при цьому є певний перелік окремих категорій громадян, до яких ця вимога не стосується (зокрема, це особа, яка доглядає за дітьми до досягнення 6-річного віку, особа, яка доглядає за трьома і більше дітьми до 18 років, особа з інвалідністю 1-2 групи, особа, яка доглядає за дитиною з певними вадами здоров'я, або за особою з інвалідністю 1-2 групи внаслідок психічного розладу чи за особою, що досягла 80-річного віку, студент, який навчається за денною чи дуальною формою).

У порівнянні з вже існуючими вимогами щодо матеріального стану отримувачів допомоги, які діяли з 1 серпня 2023 року (купівля транспортного засобу, купівля нерухомості на суму понад 100 тис. грн, наявність коштів на депозитному рахунку у сумі, що перевищує 100 тис. грн, або купівля іноземної валюти на таку ж суму, наявність чи купівля житла), з 1 грудня 2023 року перелічені вимоги впливатимуть на можливість отримання допомоги іншими членами сім'ї переселенців. Для прикладу, до 1 грудня при зверненні за допомогою "відмову" отримував лише той, на кого було оформлено право власності на транспортний засіб, іншим членам сім'ї призначали допомогу. З 1 грудня усі члени такої сім'ї при зверненні за допомогою вперше, отримають відмову у призначенні допомоги на проживання ВПО.

 - З чим це пов'язано, на вашу думку?

 - Зі змінами в законодавстві, яке регулює виплати переселенцям. Як ми всі пам'ятаємо, були одні умови отримання виплат на проживання для переселенців до повномасштабного вторгнення. Потім, після 24 лютого 2022 року, кількість ВПО збільшилась, змінились постанови, які регулюють облік та виплати. І наразі, з літа 2023 року, додались ще зміни, які викликають питання у переселенців.

У пояснювальній записці Мінреінтеграції до проєкту постанови, якою вносились зміни до ПКМУ №332 від 20.03.2022 року, зазначено: "Проєкт акта розроблено з метою посилення адресності виплати допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах з урахуванням їхнього фінансово-майнового стану та збереження балансу між дотриманням прав людини та інтересами держави".

І, як зазначено наразі в ПКМУ №332, допомога призначається для забезпечення соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з-поміж незахищених верств населення та стимулювання до працевлаштування внутрішньо переміщених осіб працездатного віку. Тобто мова йде про мотивацію переселенців працездатного віку до працевлаштування.

гроші

 - Хто отримуватиме виплати стовідсотково?

Мінреінтеграції стверджує, що з 1 грудня 2023 року виплати ВПО продовжуватимуть деяким категоріям отримувачів на другий 6-місячний період без додаткового звернення (це передбачено постановою КМУ від 21.11.2023 року № 1226).

Відповідна допомога сім’ї буде продовжена автоматично ще на пів року, якщо:

  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (зараз це 2093*4=8372 грн, з 01.01.2024 - 2361*4=9444 грн);
  • у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років (включно) або тяжко хворими дітьми; особи з інвалідністю I чи II групи; громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або неповнолітніми дітьми з інвалідністю, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
  • а також – фізичні особи, які надають соціальні послуги й отримують компенсацію за їх надання; студенти, які навчаються за денною або дуальною формою в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, місце проживання яких не задеклароване/зареєстроване в гуртожитку;
  • у складі сім’ї є працездатна особа, яка протягом перших 6 місяців отримання виплат ВПО посприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася, розпочала діяльність як ФОП або отримала грант на бізнес/ваучер на навчання тощо) й середньомісячний дохід якої не перевищує 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Таким чином, виплати визначеним категоріям ВПО продовжуватимуть автоматично (заяви подавати не потрібно!) ще на пів року, починаючи з 1 лютого 2024 року, оскільки перший шестимісячний період закінчується для них 31 січня 2024 року.

гроші

Однак це стосується лише тих ВПО, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року (на відміну від переселенців, які станом на 01.08.2023 вже були взяті на облік ВПО, отримували допомогу на проживання і яким виплата була продовжена автоматично з 1 серпня 2023 року на підставі ПКМУ № 709 від 11.07.2023).

Важливо наголосити на тому, що наразі це виключний перелік громадян, які зможуть далі отримувати виплати. Ніяких рішень по іншим вразливим категоріям поки що не прийнято, але варто слідкувати за оновленням законодавства.

 Загальний строк отримання допомоги не може перевищувати 12 місяців з місяця призначення.

 - Чи можливо досягти подовження виплат через перереєстрацію чи якось інакше?

 - Знову ж таки, повертаючись до ПКМУ №332, “З 1 листопада 2023 року допомога призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї”. Таким чином, перереєструвавшись в іншому населеному пункті, переселенець не зможе повернути собі виплати.

Ба більше - нормами діючого Порядку не передбачено відновлення виплати допомоги навіть у тому випадку, коли особа з певних особистих міркувань відмовилась від допомоги, а згодом "передумала" та вирішила відновити виплату. Виключенням є повторне переміщення особи з території, яку було включено до Переліку, або з місцевості, де оголошена обов'язкова евакуація, а також в ситуації, коли після припинення виплати житло, де мешкала особа, було зруйновано.

- На вашу думку, петиції, які зараз створюють, дієвий спосіб вплинути на ситуацію чи ні?

 - Е-петиції дають можливість людям висловити власні думки, об'єднатись та показати владі, що існує проблема або пропозиція. Влада, у свою чергу, з таких електронних звернень отримує можливість дізнатись в онлайн-режимі про потреби громадян. Нагадаю, що електронні петиції, які адресовані Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, розглядаються в особливому порядку за умови збору на їхню підтримку не менш як 25000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції. У разі, якщо пропозиції, викладені автором, будуть визнані за доцільні, орган, якому вона адресована, може розглянути питання та прийняти рішення, віднесені до його компетенції. Тобто за результатами розгляду електронної петиції можуть розроблятися та вноситися в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроєкти, спрямовані на вирішення порушених у петиції питань.

петиція

 

Петиція

У будь-якому разі, переселенці можуть висловити свою думку і шляхом петицій, і за допомогою підняття питання через Ради ВПО, які наразі активно створюються в громадах по всій країні. В Україні існує більше 500 таких рад, які мають транслювати голоси переселенців.

 - Чи не призведе до соціального бунту?

 - Складно сказати, чи можна це назвати соціальним бунтом, чи, ймовірніше, це буде соціальна катастрофа. Про політику уряду щодо скорочення виплат йшлося на першому Всеукраїнському форумі Рад ВПО, де я була делегаткою. Під час виступів спікери зазначали, що наразі курс такий: заміна виплат соціальними послугами. Але по факту, і це моя особиста думка, масове скорочення виплат не перекривається послугами в усіх випадках, коли люди цього потребуватимуть. У громадах досі не проведена оцінка потреб переселенців, серед яких є люди без житла, роботи, з маленькими дітьми, інвалідністю тощо. Є категорія 50+, коли ще не оформлена пенсія, роботу знайти фактично неможливо, а до пенсії ще треба дожити. Якими соціальними послугами будуть перекриватися їхні потреби? При цьому без виплат люди залишаться вже скоро. І це є таким моментом, який зараз призводить до паніки, адже люди втрачають певні суми виплат, за які можна було, наприклад, орендувати житло весь цей час. До речі, про майбутнє скорочення виплат та свою занепокоєність цим говорив нещодавно й омбудсман Дмитро Лубінець. Він озвучує дані, за якими, згідно зі змінами до законодавства, з 1 лютого грошову допомогу отримуватиме понад 170 тисяч ВПО, у той час, коли наразі її отримує 2,6 млн ВПО з офіційно зареєстрованих понад 4,9 млн осіб.

форум

 - Чи звертаються вже до вас з такими питаннями?

 - Останнім часом з такими питаннями звертаються дуже часто, особливо переселенці так званої “першої хвилі”, ті, хто переселився до лютого 2022 року та отримував виплати з моменту свого переміщення. Хвилювання це викликає у тих, хто виїхав з окупованих територій та не придбав житло, або придбав житло, але змушений був повторно переміститися з початком повномасштабного вторгнення та вдруге втратив все. Не можуть повірити в те, що залишаться без виплат, переселенці 2022 року, які ще навіть не розпочали інтегруватися на новому місці проживання. Наша приймальня розпочала роз'яснювальну роботу ще з серпня, люди не дуже хотіли чути про майбутні зміни, але зараз, після активного поширення інформації про скорочення виплат, звернень значно побільшало.