Компенсація за зруйноване житло: Стрюк розповів про перспективи для сєвєродончан

Компенсація за зруйноване житло: Стрюк розповів про перспективи для сєвєродончан

Жителі Сєвєродонецької громади подали понад 15,5 тисяч повідомлень про зруйновані та пошкоджені об’єкти нерухомості.

Про це в ефірі "Суспільного" розповів начальник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк.

“Наразі до нас надійшло вже понад 15,5 тисяч заяв-повідомлень про компенсацію за зруйноване або пошкоджене майно. З них понад 90% обробили на тих стадіях, на яких це можливо на теперішній час”, - сказав Стрюк.

За його словами, відповідно до чинного законодавства у громаді створили комісію, яка розглядає такі заявки та надалі проводитиме обстеження.

“Але поки що на цьому робота комісії обмежується. Оскільки й реєстр нерухомості заблокований для окупованих територій, і фактично за відсутності доступу до фізичних об’єктів подальші дії обмежені”, - наголосив очільник МВА.

Наразі, наголосив Стрюк, очікуються висновки експериментального проєкту з обстеження житла, що залишилось в окупації, з застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі. Його випробовує Мелітопольська громада.

“Сєвєродонецьк досить сильно постраждав під час його оборони. Досить багато житлового фонду - понад 60% - який зруйнований повністю. Тому такий інструмент, який запроваджений в експерименті, я думаю, мав би допомогти нашим людям отримати компенсацію та розв'язати життєві проблеми”, - резюмував начальник військової адміністрації.

Нагадаємо, в Україні розглядають можливість запровадити компенсації за пошкоджене житло, що знаходиться в окупації, у 2024 році.