У ЛОВА розповіли, як просувається “пілот” з обстеження знищеного в окупації житла

У ЛОВА розповіли, як просувається “пілот” з обстеження знищеного в окупації житла

Експериментальний проєкт з супутникового обстеження знищеного житла, яке знаходиться в окупації, триватиме до лютого, потім питання знову винесуть на розгляд Кабміну.

Про це йшла мова під час пресконференції щодо підсумків роботи ЛОВА за 2023 рік, передає кореспондент “Сєвєродонецьк онлайн”.

За словами очільника Луганщини Артема Лисогора, наразі жителі Луганщини внесли до Реєстру пошкодженого та знищеного майна 45 тисяч повідомлень, з них 12 тисяч - саме щодо повністю знищеного.

Цього року Луганська ОВА стала одним з ініціаторів проєкту постанови Кабміну щодо обстеження знищеного житла, що знаходиться в окупації, з застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі.

Відповідну постанову прийняли, а пілотний проєкт реалізовують на Запоріжжі.

“До 14 лютого "пілот" по Мелітополю відпрацьовується. Потім протягом місяця буде узагальнюватися інформація: знаходитися якісь найкращі шляхи, щось доопрацьовуватися. Й потім буде знову винесено (питання - ред.) на розгляд Кабінету міністрів”, - зауважив директор Департаменту економічного розвитку ЛОВА Ігор Куденко.

Комісії в громадах Луганщини, за словами Артема Лисогора, вже сформовані. Наразі основна проблематика - це їхнє забезпечення необхідним майном.

“Головне, що є зрушення. Є аерокосмічні агенції, які погодилися брати участь, надали свої можливості. Зараз цей механізм напрацьовується, щоб він був законний, щоб він був відкритий, і громадяни могли отримати свої кошти. Я сподіваюся, що наступного року він уже запрацює повною мірою”, - наголосив керівник ЛОВА.

Він ще раз зауважив, що мова йде саме про повністю знищене житло. Щодо пошкодженого, то ступінь пошкодження комісії мають оцінити безпосередньо виїздом на місце, що в умовах окупації зробити неможливо.

Нагадаємо, з 27 грудня українці, які мають житлові сертифікати як компенсацію за знищене майно, можуть подати заяву про бронювання коштів для придбання нової домівки.