Асоціація IT Ukraine назвала п'ять ризиків законопроєкту про мобілізацію для економіки і суспільства

Асоціація IT Ukraine назвала п'ять ризиків законопроєкту про мобілізацію для економіки і суспільства

Асоціація IT Ukraine звернулася до Верховної Ради із закликом обговорити з ІТ-спільнотою ризики для економіки країни та ІТ-індустрії, що закладені у проєктах ЗУ №10378 та №10379 щодо нових умов мобілізації та доопрацювати ці документи ще до розгляду в першому читанні.

Про це йдеться у заяві Асоціації IT Ukraine.

Водночас Асоціація наголосила, що "розуміє мету проєктів Законів України щодо мобілізації".

"Ми підтримуємо прагнення до справедливості та намагання законодавчо вирішити низку проблем, що має наразі держава у сфері військових зобов’язань громадян, а саме військового обліку та проходження військової служби” – йдеться у заяві.

Найбільш критичними ризиками для держави та суспільства Асоціація IT Ukraine вважає наступні:

  • Право керівника ТЦК та СП ініціювати внесення до Єдиного реєстру боржників інформації щодо осіб, які не виконали обов’язки, визначені ПЗУ “Про мобілізацію…” та наступне їх обмеження в правах. "Така норма створює значне корупційне підґрунтя та одночасно порушує громадянські права українців, що є неприпустимим", - наголошується у заяві.
  • Перегляд КМУ Порядку бронювання військовозобов’язаних протягом місяця з дня опублікування цього Закону.
  • Обовʼязок громадян реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.
  • Обмеження осіб, що перебувають за кордоном, в отриманні консульських послуг за відсутності військово-облікових документів.
  • Примус для підприємств забезпечувати виконання громадянами військового обов’язку. 

"З прийняттям новацій зростає ризик, що ІТ-компанії України будуть змушені відкривати офіси в інших країнах та скорочувати кількість українських команд", – попереджає ITU.

Асоціація також нагадала, що "українська IT-індустрія закрила попередній 2022 рік із рекордним показником експорту — $7,34 млрд".

"Це найбільша сума за часи незалежності. На IT припадає майже половина всього експорту послуг. Запропонований ПЗУ, на думку ITU, негативно вплине на подальші показники експорту, а також зменшить валютну виручку країни", - йдеться у заяві.

"Для стабільної роботи ІТ-індустрії важливим є прогнозованість основного ресурсу – людського капіталу. Але запропонованим ПЗУ вилучення працівників українських ІТ компаній для проходження БВП (базової військової підготовки) залишається невизначеним, що може призвести до складнощів із контрактами українських ІТ-компаній", - вважають в Асоціації.

Нагадаємо, у нових законопроєктах про мобілізацію Кабмін пропонує варіанти обмежень для громадян, які “не виконали обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації”. Зокрема йдеться про підвищення штрафів і позбавлення волі, обмеження у користуванні майном, блокування банківських рахунків.

У Верховній Раді України вважають, що оновлені законопроєкти про мобілізацію ще можуть змінюватися або доопрацьовуватися. Ймовірно у нинішньому вигляді документ не підтримає парламент. 4 січня у парламентському комітеті нацбезпеки почали розглядати урядовий законопроєкт про мобілізацію, який, як кажуть нардепи, має антиконституційні норми.