Україні невистачає боєприпасів на фронті і це результат помилок країн ЄС, — Euractiv

Україні невистачає боєприпасів на фронті і це результат помилок країн ЄС,  — Euractiv

Вирішальним питанням цього року буде те, хто довше протримається на полі бою, Україна чи росія.

Про це сказав старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики (CEPA) Ніко Ланге, пише Euractiv.

"Це зараз буде ключовим питанням: Україна має економити артилерійські боєприпаси, на деяких ділянках лінії фронту українці не можуть стріляти у відповідь, а їх просто обстрілюють. У них немає боєприпасів, щоб стріляти у відповідь", - каже Ланге.

"І це прямий результат неправильної політики з європейської сторони, яка працює на хибних припущеннях і не приймає необхідних промислових рішень", - додав він.

Ланге нагадав, що протягом місяців, що передували зими, росія стабільно нарощувала перевагу у вогневій потужності над Україною, розширюючи військове виробництво та укладаючи угоди про постачання зброї, щоб придбати значну кількість північнокорейських снарядів та іранських безпілотників.

Водночас як план ЄС щодо фінансування як боєприпасів, так і зброї зіткнувся з проблемами.

"Це стратегічна помилка Німеччини, а також Франції, Італії, Іспанії – класичного великого ядра європейських держав у НАТО, вони недооцінили, що це може бути довга війна, і мали бажання, щоб війна закінчилася швидше", - сказав Ланге.

"А путін, який має проблеми із західними санкціями та корупцією, працює над розширенням [оборонної] промислової бази росії", — додав він.

"Спостерігаючи за путіним протягом останніх 25 років і з того, що ми бачимо, ми можемо сказати, що путін не має жодного наміру повертатися до будь-якої форми нормального життя. Він продовжуватиме війну, і якщо буде потрібно, навіть до 2030 року, тому що це питання виживання для нього", - додав Ланге.

Нагадаємо, у грудні бригадний генерал Олександр Тарнавський повідомляв, що українські війська на передовій стикаються з нестачею артилерійських снарядів і скоротили деякі військові операції через нестачу іноземної допомоги.

Натомість у ЄС кажуть, що все ще можуть досягти своєї мети щодо виробництва 1 мільйона артилерійських снарядів до цієї весни, які потім зможуть відправити в Україну. Ця обіцянка була надана минулоріч, але на кінець року ЄС передав близько 30% снарядів від обіцяного числа.

Вже у жовтні офіційні особи НАТО та Великої Британії попередили, що запаси західних військових боєприпасів "досягли дна", і виробництво необхідно збільшити, щоб допомогти українським бійцям.

Читайте також: Наєв попередив про гостру нестачу боєприпасів ППО для захисту України від атак рф