Суд відмовив захисту Кузьмінова, який просив змінити підсудність

Засідання Жовтневого районного суду, де Кузьмінова відсторонили від посади, 11 липня 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

11 січня у апеляційному суді Дніпра відбулося засідання у справі заступника начальника Сєвєродонецької МВА Олега Кузьмінова, якого звинувачують службовій недбалості. На ньому розглядали уточнене клопотання захисту, який просив перенести слухання справи в інший суд. Клопотання не задовольнили. 

Про це повідомляє «Суспільне Донбас».

Адвокат Кузьмінова, Ярослав Горбатенко пояснив, що подавав клопотання, аби спростити розгляд справи.

"З одного кримінального провадження стосовно 9 осіб було виділено 8 окремих кримінальних проваджень та направлено в різні суди (Львівська, Хмельницька, Черкаська та Дніпропетровська області). Наразі сторона захисту змушена вживати передбачених законом заходів для того, щоб змінити підсудність, направити всі ці провадження в один суд. Щоб вони могли бути об'єднані", — пояснив Ярослав Горбатенко.

"На стадії досудового розслідування нами були встановлені особи, які можуть підтвердити факт постачання продуктів. Ми маємо право допитати цих осіб в суді. Коли ми говоримо про допит особи в судовому засіданні, люди не дуже хочуть допитуватись, як свідки. Однак, в одному суді", — вважає адвокат.

На думку адвоката, коли мова йде про те, що людина повинна надати покази у восьми різних судах, по всій території України. Це свідчить про те, що сторона обвинувачення намагається затягнути процес.

Колегія суддів клопотання захисту не задовольнила, ухвалили рішення: справу Кузьмінова продовжить слухати Новомосковський міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Проти перенесення справи до іншого суду була і сторона обвинувачення. Прокурор Луганської прокуратури Юрій Гоянець, який представляє обвинувачення, сказав, що рішення суду обґрунтованим: "Дніпровським апеляційним судом вже прийнято рішення щодо відмови у задоволенні клопотання сторони захисту, тому в цьому випадку вважаю, що це обґрунтовано".

Рішення оскарженню не підлягає, далі суд має перейти до слухання справи по суті.

Справа заступника начальника Сєвєродонецької МВА

23 червня 2023 року заступнику начальника МВА Олегу Кузьмінову повідомили про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, у справі про постачання продуктів до гуманітарного штабу Сєвєродонецька (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

На початку повномасштабного вторгнення чиновник відповідав за постачання продуктів до гуманітарного штабу у Сєвєродонецьку. За даними слідства, навесні 2022 року він мав проконтролювати поповнення резерву продуктів для людей, які влада поставляла в укриття та заклади освіти міста Сєвєродонецьк.

Однак слідчі встановили, що 42 тонни заморожених м'ясних продуктів на адресу гуманітарного штабу Сєвєродонецької міської ВЦА не були поставлені. Збитки бюджету склали три мільйони гривень. 28 червня 2023 року суд обрав запобіжний захід Кузьмінову: його відпустили під особисті зобов'язання.

30 червня Кузьмінова відсторонили від посади на час розслідування.