Колишнього українського військового зі Старобільщини у росії засудили до 6 років колонії

Колишнього українського військового зі Старобільщини у росії засудили до 6 років колонії

південний окружний військовий суд ростова-на-дону засудив ветерана АТО Володимира Лінника зі Старобільщини до шести років колонії. Його звинуватили у причетності до «терористичної спільноти» за службу у батальйоні «Айдар».

Про це повідомляють «Ґрати».

Видання розповіло подробиці судового процесу над колишнім українським військовим.

“Володимиру Ліннику 49 років. Він народився у Старобільську Луганської області, але більшу частину життя провів у селі Бондареве за 30 кілометрів від Старобільська. З початку березня 2022 року район опинився під російською окупацією. Але Лінник не став залишати будинок. Жив разом із літньою матір’ю та двома братами — Віктором і Романом. Займався фермерством. Через п’ять місяців, 21 липня 2022 року, його затримали”, - пишуть «Ґрати».

Наприкінці серпня 2022 року влада самопроголошеної «лнр» порушила щодо Володимира Лінника справу за службу у 24-му окремому штурмовому батальйоні «Айдар». Справу спочатку розслідували у псевдореспубліці, а потім слухання перевели до південного окружного військового суду в ростові-на-Дону. 

«Статтю обвинувачення перекваліфікували за російським кримінальним кодексом... російські суди не визнавали «Айдар» навіть екстремістською організацією, тому під час перекладу статті обвинувачення з кодексу «лнр» на російський задіяли не статтю про «терористичну організацію», а про «терористичне співтовариство» частина 2 статті 205.4 кк рф, для визнання якого терористичним не потрібне окреме рішення суду», - зауважує видання.

За версією окупаційного слідства, Лінник служив в «Айдарі» з травня по грудень 2016 року старшим токарем технічного забезпечення. Доказами причетності Лінника до «Айдару» слідство назвало речі, які у липні 2022 року виявили під час обшуку будинку Лінників: дві військові куртки, одна з нашивкою у вигляді українського прапора. На вилученому ноутбуці Лінника виявили його фото в камуфляжній куртці з шевроном «Айдару». 

Обвинувачення проти Лінника ґрунтувалося на його свідченнях, які він нібито дав слідчим самопроголошеної «лнр» Антону Буракевичу і Дмитрові Біденко.  

«Лінник відмовлявся в суді визнавати, що служив в «Айдарі». Щодо фото в куртці з шевроном «Айдару» він заявив, що вона не його», - пишуть «Ґрати».

У дебатах, зазначають журналісти, Лінник наполягав, що слідство не надало жодного доказу його причетності до «Айдару».

«Лінник наголосив, що військова частина, в якій він служив після мобілізації до жовтня 2016 року, не мала стосунку до «Айдару», а про службу в ЗСУ він сам повідомив в органи внутрішніх справ «лнр» під час фільтрації», - йдеться у матеріалі.

Чоловіка засудили до шести років колонії. Його адвокат, повідомляють «Ґрати», має намір подати апеляцію.

Нагадаємо, у росії засудили до трьох років колонії 22-річного рубіжанина.