Галущенко розкрив подробиці будівництва атомних реакторів на ХАЕС: “Потужна та нова технологія”

Галущенко розкрив подробиці будівництва атомних реакторів на ХАЕС: “Потужна та нова технологія”

У 2024 році в Україні розпочнеться будівництво чотирьох енергоблоків для Хмельницької АЕС, два з яких будуть створені за сучасною американською технологією AP1000, якої ще не було у жодній країні Європи.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, якого цитує сайт міністерства.

Він нагадав, що будівництво 3-го та 4-го енергоблоків стане компенсацією потужностей Запорізької АЕС, що знаходиться під тимчасовою окупацією. Це пов'язано з тим, що Україна не знає, у якому стані повернеться ЗАЕС, і чи зможе вона одразу розпочати свою роботу.

Тому зараз Україна веде тісну співпрацю з американською Westinghouse щодо будівництва 3-го та 4-го блоків за технологією ВВЕР-1000, а також побудови ще двох реакторів типу АР1000.

Галущенко пояснив що АР1000 – це технологія, яка ще не використовувалася ні в Україні, ні в інших країнах Європі. АР1000 – це американський тип реактора і дуже потужна технологія. Вона передбачає нові підходи до безпеки.

Наприклад, у разі знеструмлення реактор вимушений перейти на резервне живлення, а дизель-генератор зазнає пошкодження. У цій ситуації АР1000 може функціонувати протягом 72 годин ризику будь-яких аварій.

За його словами, найскоріше може бути введено в експлуатацію саме 3-ій енергоблок ХАЕС. На будівництво знадобиться приблизно 2,5 роки.

Галущенко наголошує, що потужність, яку матимуть шість реакторів на ХАЕС, зробить її найбільшою у Європі та навіть більшою за потужністю, ніж ЗАЕС».

Нагадаємо, що Галущенко вже анонсував в інтерв'ю для Reuters будівництво чотирьох нових атомних реакторів у 2024 році. Будівництво планують розпочати влітку-восени поточного року.