НМТ-2024: що відомо та як готуватися

Мультипредметний тест, який необхідний для вступу до українських вишів, це серйозний головний біль майбутніх випускників та їхніх батьків. Останні панічно шукають вихід для своїх дітей: репетитори математики та інших предметів, підготовчі курси, різноманітні навчальні матеріали.

Хоча цей тест став спрощеною формою ЗНО та вимушеним заходом безпеки у воєнних умовах. Але з кожним роком він продовжує ускладнюватися. 

Щоб збільшити шанси на успішний результат, потрібно готуватися вже зараз. Адже для вступу до престижних вишів, важливо отримати високі бали - як загальний, так і з профільних предметів.

Як відбуватиметься мультитест у 2024 році?

Зареєструватися на тест можна буде з початку березня і до початку квітня. Для цього учасник мультитесту має створити особистий кабінет на сайті УЦОЯО. 

Для проходження тестування потрібно буде з'явитися в екзаменаційний центр і скласти тест на комп'ютері. Цього року також буде 2 екзаменаційні сесії - основна та додаткова. Якщо абітурієнт із серйозної причини не зможе брати участь у мультитесті в призначений день, йому доведеться складати тест у додатковій сесії. 

Перед запуском в аудиторії та під час тестування буде проводитися суворий контроль за діями учасників. Зокрема, абітурієнтів скануватимуть металошукачами, щоб уникнути використання гаджетів.

Усі предмети мультитесту складаються за один день. Тривалість тестування - 4 години (240 хвилин). Після перших 2 годин роботи над завданнями, а саме над блоком з української мови та математики, учасникам буде запропоновано невелику 20-хвилинну перерву. 

Після неї можна буде приступити до блоку з історії та вибіркового предмета. Тобто на кожен предмет виділяється приблизно по 1 годині, хоча абітурієнт може сам регулювати свій час і перемикатися між завданнями та предметами.

65c52109813d3.webp

Які предмети потрібно буде складати на НМТ-2024?

У тестування 2024 було внесено суттєві зміни. Перелік обов'язкових предметів розширився і тепер має такий вигляд:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України.

Змінилася також загальна кількість предметів. Цього року кожен, хто тестується, має складати 4 предмети - 3 обов'язкові та 1 вибірковий. Повний список вибіркових предметів:

  • іноземна мова;
  • фізика;
  • хімія;
  • біологія;
  • географія;
  • українська література.

З української мови потрібно буде відповісти на 30 запитань (з них - 25 на вибір правильної відповіді та 5 на складання логічних пар). 

Також на учасників мультитесту очікує 22 запитання з математики:

  • 15 із необхідністю обрати один правильний варіант;
  • 3 завдання на встановлення логічних відповідностей;
  • 4 завдання, що потребують короткої відповіді.

Блок з історії включатиме 4 типи завдань:

  • 20 тестових запитань із необхідністю обрати один правильний варіант;
  • 4 завдання на "логічні пари";
  • 3 запитання з множинним вибором (3 із 7 варіантів);
  • 3 завдання на відновлення хронологічної послідовності подій. 

Зважайте на те, що тематично цей блок охоплює період від II половини XVI і до початку ХХI століть.Завдань на написання великої розгорнутої відповіді не буде. А щодо тем і практичних навичок, то їх можна дізнатися з актуальних для кожного предмета програм ЗНО.

65c520f61b91e.jpg

Коли буде проводитися мультитест у 2024 році?

Пройти тест можна буде в один із днів протягом періоду з 14 травня до 19 липня.

Як батьки можуть допомогти своїм дітям із підготовкою до НМТ?

Ось кілька рекомендацій, які точно стануть вам у пригоді:

  1. Визначтеся з 4-м предметом. Він має відповідати обраній дитиною спеціальності. До того ж такий предмет матиме для вашої дитини більший ваговий коефіцієнт, що позитивно позначиться на підрахунку балів. Наприклад, якщо абітурієнт вступає на одну з IT-спеціальностей, то фізика та іноземна мова матимуть для нього вищий коефіцієнт, ніж біологія чи хімія.
  2. Допоможіть дитині знайти програми з кожного предмета. Для цього використовуйте офіційні джерела, такі як сайти МОН та УЦОЯО, освітній портал osvita.ua. Це допоможе визначитися з темами та вимогами, щоб скласти графік повторення матеріалу. 
  3. Зверніть увагу на успішність дитини з предметів НМТ. Якщо вона не дуже хороша, рекомендуємо знайти кваліфікованих репетиторів. Педагог розробить для вашої дитини індивідуальний план підготовки та допоможе легко розібратися в складних темах.
  4. Підтримуйте та підбадьорюйте свою дитину. Адже підтримувальні промови близьких - найкращий захист від хвилювання.