Міноборони впроваджує електронні журнали: подробиці

Міноборони впроваджує електронні журнали: подробиці

Міністерство оборони України заради спрощення обліку військового майна та цифровізації дозволило у ЗСУ вести облікові регістри та допоміжні документи лише в електронному форматі.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Вказується, що Міністерство оборони України продовжує спрощувати облік військового майна та позбуватися зайвих паперів у війську. Тому були внесені зміни до наказу Міністерства оборони №440 "Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України".

"У середньому командир роти наразі витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію. Облік майна є одним з найбільш об'ємних бюрократичних процесів. Наказ створює можливості для автоматизації", – пояснила Катерина Черногоренко, заступниця Міністра оборони з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації.

Зазначається, що тепер військові частини зможуть вести облікові регістри та допоміжні документи лише в електронній формі та використовувати для цього програмне забезпечення, яке прийняте в експлуатацію Мініоборони або допущене до дослідної експлуатації та  відповідає усім вимогам щодо захисту інформації (тобто має атестат відповідності КСЗІ).

Для переходу на такі програми командирам (або начальникам військових частин), які ведуть власне військове господарство, потрібно видати наказ щодо їхнього використання.

У разі переходу залишається електронний облік.

Наголошується, що вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено.

"До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу – до прикладу, Microsoft Office 365. Проте у такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно – достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках", - зазначили у Міноборони.

У відомстві закликали звертатися на "гарячу лінію" Міністерства оборони за номером 1512 у випадку питань щодо наказу чи переходу на електронну форму.

Також у відомстві додали, що первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) наразі залишаються в паперовій формі, адже вони підтверджують здійснення господарських операцій. Тому можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях. 

Нагадаємо, що 10 лютого з посади першого заступника міністра оборони України був звільнений генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Зазначається, що звільнення Павлюка пов'язано з його переходом на нову роботу.