Альянсу слід готуватися до десятилітньої конфронтації з росією — генсек НАТО

Альянсу слід готуватися до десятилітньої конфронтації з росією — генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Альянс готуватися до можливої десятилітньої конфронтації з росією. Він вважає, що агресія рф може поширитися й на інші держави, якщо путін здобуде перемогу в Україні.

Про це Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю виданню Welt.

"Якщо Путін переможе в Україні, немає гарантії, що російська агресія не пошириться на інші країни", - зазначив Єнс Столтенберг.

За словами генсека НАТО, оборонну промисловість слід нарощувати швидко, а стримування "працює лише тоді, коли викликає довіру".

"Північноатлантичний альянс не прагне війни з росією, але ми повинні підготуватися до конфронтації, яка може тривати десятиліттями", - пояснив Столтенберг.

На думку Столтенберга, потрібно швидше відновити та розширити промислову базу, щоб була можливість збільшити постачання в Україну та поповнити власні запаси.

Тому генсек НАТО закликав до збільшення кількості замовлень для оборонних компаній Європи. Він сказав, що у країнах з ринковою економікою виробникам зброї потрібні підписані контракти, щоб вони могли нарощувати її виробництво.

Столтенберг також попередив, що путін готує свою країну до тривалої війни, тому Захід також повинен робити "більше для власної безпеки".

Нагадаємо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц теж зробив свою заяву щодо наслідків у випадку поразки України. Він зазначив, що перемога путіна означала б не лише кінець України, а й кардинальні зміни в Європі.