“Ціни -  космос”, “кидають на гроші”. Сєвєродончани розповіли російським журналістам про стан справ у місті

“Ціни -  космос”, “кидають на гроші”. Сєвєродончани розповіли російським журналістам про стан справ у місті

В окупованому Сєвєродонецьку більшість роботодавців "кидає людей на гроші", а ціни у місті вдвічі більші, ніж до війни.

Про це у своєму репортажі з міста пише одне з російських видань.

“Російська влада періодично звітує про ремонт сєвєродонецьких шкіл і лікарень, але про відсутність опалення, роботи та зв'язку в місті мовчать”, - йдеться у тексті.

Журналісти поговорили з одним із місцевих жителів, який влаштувався на роботу будівельником. Йому платять 2 тисячі рублів за зміну та регулярно, але для міста це рідкість.

“За словами чоловіка, у Сєвєродонецьку більшість роботодавців "кидає людей на гроші", тому ніхто не хоче працювати”, - йдеться у репортажі.

Він додав, що ціни у місті - “космос, удвічі більші, ніж до війни”. Тому народ нібито починає “сумніватися в уряді”.

Ще один місцевий чоловік розповів, що працює на "одному підприємстві”, “де рік уже нічого не платять”. Нещодавно видали банківські картки, але зарплати так і немає.  Він тішиться, що на комбінаті “додатково видають сухпайок”.

Одна з пенсіонерок розповіла, що її пенсія “як і в багатьох пенсіонерів у Сєвєродонецьку” нижча за мінімальну - 10 тисяч рублів на місяць.

“Така виплата не враховує стаж роботи. Пенсіонерці в місцевій адміністрації пообіцяли, що незабаром усе владнають, але вже майже рік нічого не змінюється. Тож основна допомога зараз - це гуманітарка, яку виділяє держава. Тільки її сильно скоротили: раніше видавали всім, а тепер тільки пенсіонерам. Але останні два місяці її або не приносять, або віддають без м'ясних і рибних консервів: тільки крупи. Клавдія Тимофіївна сподівається, що з лютого почнуть видавати як годиться, такі чутки, каже вона, пройшли містом”, - пише видання.

Її сусідка наголошує, що основна проблема у Сєвєродонецьку зараз - відсутність зв'язку.

"Коли мама хворіє, треба бігати до неї, а потім назад до доньки галопом. Зателефонувати не можна, тому постійно треба відвідувати", - розповідає вона.

Також проблемою сєсєродончани назвали те, що у місті не так просто отримати російське громадянство: потрібно відстояти “нескінченну чергу в адміністрацію”.

Щодо опалення, то кореспонденту видання співробітник міської адміністрації розповів, що воно у місті “у кращому випадку з'явиться наступної зими”.

Нагадаємо, в окупованому Сєвєродонецьку мешканці невдоволені низькою якістю відновлення будинків.