У США не очікують, що Україна отримає запрошення до членства у НАТО в 2024 році

У США не очікують, що Україна отримає запрошення до членства у НАТО в 2024 році

Посол США в НАТО Джуліанна Сміт заявила, що не очікує, що Альянс надасть Україні запрошення до членства на саміті у Вашингтоні в липні цього року.

Про це пише Reuters.

"Що стосується саміту цього літа, я не очікую, що альянс надасть запрошення на даному етапі", — сказала Сміт у відповідь на запитання під час телефонної розмови з журналістами перед зустріччю міністрів оборони НАТО.

Нагадаємо, на саміті в Литві минулого року лідери НАТО заявили, що майбутнє України в Альянсі, але не надіслали запрошення чи не встановили графік членства.

У листопаді Україна отримала рекомендації щодо проведення первинних реформ для вступу в НАТО. У заяві міністрів МЗС країн НАТО йдеться, що вони "розробляють дорожню карту переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО". 

18 січня помічник генсека НАТО з політичних питань і політики безпеки Борис Руге заявив, що поки не ясно, чи запросять Україну у НАТО під час саміту Альянсу у Вашингтоні у липні, на його думку, ще зарано говорити про те, чи буде цей крок.

30 січня Міноборони повідомило, що у Силах безпеки і оборони України запровадили майже 28% стандартів НАТО від їхньої загальної кількості. Всього в НАТО нараховується 1135 стандартів.