Єврокомісія виділяє 83 млн євро для підтримки постраждалих від війни рф в Україні

Єврокомісія виділяє 83 млн євро для підтримки постраждалих від війни рф в Україні

Єврокомісія оголосила про виділення перших 83 млн євро гуманітарної допомоги для підтримки людей, які постраждали від війни росії проти України.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

У заяві комісія нагадує, що "цілеспрямовані атаки росії на ключові енергетичні та цивільні інфраструктури України, такі як лікарні, школи та електромережі, серйозно перешкоджають доступу людей до основних послуг".

"З кожним новим обстрілом все більше українців залишаються без даху над головою та потребують допомоги та притулку в умовах морозу. За оцінками, 14,6 мільйонів людей в Україні потребують гуманітарної допомоги, це нове фінансування надходить у вирішальний час", - йдеться у повідомленні.

З 83 мільйонів євро гуманітарного фінансування:

  • 75 мільйонів євро виділено на гуманітарні проекти в Україні для надання екстреної допомоги, включаючи доступ до основних потреб, таких як притулок, послуги захисту, чиста вода, освіта та охорона здоров’я. У центрі гуманітарної стратегії ЄС в Україні сьогодні лежить захист людей, які постраждали від війни, особливо тих, хто живе поблизу прифронтових районів.
  • 8 мільйонів євро виділяється на гуманітарні проекти в Молдові, які надають цільову допомогу найбільш уразливим верствам населення, включаючи гуманітарну грошову допомогу для забезпечення основних потреб, захисту та охорони здоров’я.

Єврокомісія також нагадує, що включно з цим новим фінансуванням Комісія виділила загалом 926 мільйонів євро на програми гуманітарної допомоги цивільним особам, які постраждали від війни в Україні після вторгнення росії в лютому 2022 року.

"З цього фінансування 860 мільйонів євро було виділено на гуманітарні програми в межах України та 66 мільйонів євро на підтримку біженців, які втекли до сусідньої Молдови", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, у Євросоюзі за потреби готові продовжити тимчасовий захист українців після березня 2025 року.