NYT: Під час виходу з Авдіївки сотні військових ЗСУ могли потрапити у полон. У ЗСУ заперечують

Під час виходу з Авдіївки сотні військових ЗСУ могли потрапити у полон або пропасти безвісти, — NYT

Сотні українських військовослужбовців могли бути захоплені наступаючими російськими підрозділами або пропасти безвісти під час хаотичного відступу ЗСУ з міста Авдіївка.

Про це пише The New York Times з посиланням на високопосадовців Заходу та українських солдатів.

Видання наголошує, що взяття росією Авдіївки "стало значною символічною втратою для українських військ" і ознакою впливу на поле бою неспроможності Конгресу США наразі схвалити збільшення військової допомоги, адже скорочення запасів артилерійських снарядів ускладнює утримання лінії фронту.

"Оцінки того, скільки українців потрапили в полон або пропали безвісти, різняться, і точний підрахунок може бути неможливим, поки Україна не зміцнить нові оборонні лінії за межами міста. Але двоє солдатів, які знають про відступ України, підрахували, що від 850 до 1000 солдатів, схоже, потрапили в полон або вважаються зниклими безвісти. Західні офіційні особи сказали, що цей діапазон цифр можна назвати точним", - йдеться у статті NYT.

Американські офіційні особи кажуть, що втрата Авдіївки не є суттєвою стратегічною невдачею, стверджуючи, що російські успіхи на сході України не обов’язково призведуть до будь-якого краху українських ліній і що Москва навряд чи зможе продовжити наступний великий наступ.

"Але взяття в полон сотень солдатів може змінити це підрахунок. Останніми днями американські офіційні особи заявили, що бойовий дух серед українських військ вже погіршився після невдалого контрнаступу минулого року та усунення головного командира (Валерія Залужного, - ред.) Через ці проблеми, за словами чиновників, українська армія має проблеми з мобілізацією", - наголошує видання.

Воно нагадує, що українські військові офіційні особи заявили, що хочуть мобілізувати ще до 500 тис. осіб, але цей запит зустрів політичний опір.

"Узяття в полон сотень солдатів, особливо тих, хто має досвід бойових дій, посилить потребу в додаткових військах і ускладнить спроби мобілізувати більше людей. У результаті падіння Авдіївки може виявитися важливішим, ніж здавалося спочатку", - наголошує NYT.

Начальник відділу зв’язків із громадськістю угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону вказав на ненадійність джерел видання. Лиховій наголосив, що видання поширило “російський наратив без жодного обґрунтування”.

"Так, полонені є, але їх чисельність обчислюється в жодному випадку не сотнями", — заявив Лиховій.

Нагадаємо, боєць 110-ї бригади Віктор Біляк розповів, як він з побратимами виходив з укріпрайону "Зеніт" під Авдіївкою. За його словами, з 14 лютого було дві спроби виходу, при цьому перші групи українських бійців загинули, також були поранені, яких довелося залишити в укріпрайоні. За ними командування обіцяло прислати евакуаційний автомобіль.

За його даними, залишилося шестеро бійців, евакуації їх не було.

Згодом стало відомо, що в укріпрайон зайшли росіяни і розстріляли їх, а потім виклали відео у мережу. Лиховій наголосив, що видання поширило “російський наратив без жодного обґрунтування”.

17 лютого, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський оголосив про виведення українських військ з Авдіївки, "виходячи з оперативної обстановки", що склалася навколо міста.