Бундестаг проголосував проти відправки Україні ракет Taurus, але закликав до цього Шольца

Бундестаг Німеччини проголосував проти відправки Україні ракет Taurus

Бундестаг Федеративної республіки Німеччина проголосував проти пропозиції опозиційного блоку ХДС/ХСС включити далекобійні ракети Taurus у військову допомогу Україні.

Про це повідомляє DW.

Опозиція вимагала розширення військової допомоги Україні, що включає постачання ракет Taurus.

Голова ХДС Фрідріх Мерц виступив у Бундестазі за поставку Україні цієї крилатої ракети для захисту від росії, пише Tagesschau.

"Україна продовжує не отримувати в повному обсязі матеріали, які їй терміново потрібні для ефективної відсічі російської загарбницької війни", – сказав він під час дебатів щодо зовнішньої та безпекової політики Німеччини.

Він закликав депутатів від коаліційних фракцій приєднатися до пропозиції, яка передбачає поставку німецької системи озброєння.

Але заявка була відхилена: під час поіменного голосування за законопроект проголосували 182 депутати, 480 – проти, п’ятеро утрималися.

Бундестаг натомість вирішив, що підніме український прапор у другу річницю нападу росії на Україну 24 лютого. Про це заявив віце-президент Бундестагу Айдан Озогуз.

Пізніше цього ж дня Бундестаг закликав уряд канцлера Олафа Шольца надати Україні "додатково необхідні системи озброєння великої дальності" для оборонної кампанії проти росії. "За" проголосували 382 нардепи, проти – 284, утрималися – 2.

Газета Tagesschau пише, що які саме системи маються на увазі, групи політиків тлумачать по-різному. "Для багатьох це означає крилаті ракети Taurus із радіусом дії 500 кілометрів", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, німецькі ЗМІ повідомляли, що правляча коаліція Бундестагу підготувала секретну пропозицію щодо постачання Києву більшої кількості боєприпасів, транспортних засобів та систем озброєння.

Bild зазначає, що крилаті ракети Taurus, про які давно просить Київ, у цьому проекті прямо не згадуються, однак у ньому йдеться про "постачання додаткових систем зброї дальньої дії та боєприпасів, необхідних для того, щоб Україна могла здійснювати цільові атаки на стратегічно важливі цілі далеко в тилу російського. агресора".

Голосування, як очікувалося, відбудеться цього тижня.