росія продовжує досягати швидких успіхів на фронті за межами Авдіївки – NYT назвали причину

росія продовжує досягати швидких успіхів на фронті за межами Авдіївки – NYT назвали причину

Російська армія продовжує досягати невеликих, проте швидких успіхів за межами Авдіївки, що частково пояснюється зменшенням українських боєприпасів і зменшенням західної допомоги. Але є ще одна проблема  слабка оборона України.

Про це пише New York Times.

Зазначається, що рідкі, рудиментарні лінії траншей заповнюють територію на захід від Авдіївки. Ці лінії траншей позбавлені багатьох додаткових укріплень, які могли б уповільнити російські танки та допомогти захистити основні дороги та важливу місцевість.

"За останні дев’ять місяців Авдіївка стала місцем запеклого протистояння, яке стало одним із найкривавіших боїв війни. Коли росія захопила місто 17 лютого, що стало першою її значною перемогою з травня минулого року, українська армія заявила, що убезпечила оборонні лінії за межами міста. Але російські війська за тиждень захопили три села на захід від Авдіївки, і вони атакують щонайменше ще одне", - пише видання.

Офіційні особи США заявили в приватному порядку, що викликає занепокоєння те, що Україна не зміцнила свої оборонні лінії достатньо добре, і що тепер вона може зіткнутися з наслідками, оскільки російські підрозділи повільно, але неухильно просуваються за Авдіївку.

Британська військова розвідка заявила, що за останні два тижні російські війська просунулися приблизно на чотири милі від центру Авдіївки. Це є невеликим, але надзвичайно швидким просуванням порівняно з попередніми наступальними операціями.

"Українське командування мало достатньо часу для підготовки оборони під Авдіївкою. Ця територія зазнає атаки з 2014 року, і Україна ледве контролює її після того, як росія почала своє повномасштабне вторгнення два роки тому", - йдеться у статті.

Зазначається, що відсутність надійних українських окопів у цьому районі особливо помітна в порівнянні з потужною російською обороною, яка влітку завадила наступу Києва.

NYT пише, що існує чимало причин очевидної відсутності оборони України.

"Українські чиновники, можливо, були занадто зосереджені на наступальних операціях минулого року, щоб виділити необхідні ресурси для будівництва численних окопів і танкових пасток, які російські інженери будували з кінця 2022 року на півдні країни, заявили офіційні особи США та військові експерти", - йдеться у тексті.

За словами американських чиновників, тут також міг бути психологічний елемент. Якби українські війська сильно мінували певні райони, щоб перешкодити просуванню росії, це було б мовчазним визнанням того, що вони навряд чи будуть проводити наступальні операції в цьому ж районі в майбутньому.

Зазначається, що затримки у будівництві укріплень означають, що українські війська тепер можуть залишитися зміцнювати свої оборонні лінії, перебуваючи під вогнем російської армії, що ускладнює завдання.

Нагадаємо, що головнокомандувач ЗСУ пояснив, чому деяким бригадам не вдається тримати позиції.