У ТЦК кажуть, що більшість конфліктів цивільних з працівниками ТЦК маніпулятивні і вирвані з контексту

У ТЦК кажуть, що більшість конфліктів цивільних з працівниками ТЦК маніпулятивні і вирвані з контексту

Більшість конфліктів цивільних з працівниками ТЦК, які потрапляють в інтернет, маніпулятивні, вирвані з контексту, в яких є лише кінцівка.

Про це заявив речник Полтавського обласного ТЦК та СП майора Романа Істомін в інтерв'ю "Телеграфу".

Він підкреслив, що нині абсолютна більшість працівників, які здійснюють оповіщення, це військовослужбовці, які отримали поранення і за станом здоров’я, згідно з рішенням ВЛК, вже не можуть виконувати бойові завдання.

"Їх переводять на службу до ТЦК та СП, в інші установи й підрозділи. І коли такий військовослужбовець, який віддав своє здоров’я за країну, чує від громадянина цієї країни образи на свою адресу, то далеко не у кожного витримають нерви", - зазначив Істомін.

"Однак більшість конфліктів, які потрапляють в інтернет, маніпулятивні, вирвані з контексту, в яких є лише кінцівка. І якби не коментар до відео, то навряд чи можна було б зрозуміти, що саме там відбувається. Лише підпис каже нам, що це працівники ТЦК та СП проводять заходи оповіщення. Зазвичай на відео якісь люди у формі начебто обмежують когось у правах. Як, де і між ким насправді виник конфлікт, незрозуміло", - додав він.

Нагадаємо, найбільше цивільних обурює не сам факт роздачі повісток на вулиці, а те, що працівники ТЦК здійснюють затримання, а й подекуди силоміць утримують військовозобов'язаних  на території ТЦК кілька днів.

Спецпрокуратура у сфері оборони Західного регіону повідомила, що 27 лютого на Тернопільщині у місті Бучач помер 49-річний чоловік після кількаденного перебування у ТЦК. Відкрито кримінальне провадження.

На Львівщині у вересні минулого року працівники ТЦК протягом тижня утримували чоловіка у будівлі ТЦК, у мережу потрапило відео, де двоє військових знущаються з цивільного чоловіка і погрожують йому зброєю. ДБР підтвердило те, що над чоловіком знущалися і тримали у заручниках, відкрито кримінальне провадження.

Голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич заявляв, що випадки, коли представники ТЦК хапають людей на вулиці і застосовують силу, спровоковані прогалинами у чинних механізмах мобілізації.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що дії працівників ТЦК, коли вони перевіряють і забирають документи або затримують громадян, є незаконними. Він додав, що його особисто обурюють випадки, коли працівники ТЦК застосовували фізичну силу до громадян України.