Велика Британія готова позичити Україні усі заморожені російські активи: Кемерон пояснив деталі

Велика Британія готова позичити Україні усі заморожені російські активи: Кемерон пояснив деталі

Сполучене Королівство готове позичити Україні всі заморожені активи російського центрального банку у Великій Британії на тій підставі, що росія буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни.

Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, повідомляє The Guardian.

Він сказав, що активи будуть використані як гарантія виплати репарацій.

Цей план більш радикальний, ніж пропозиції, які обговорювалися в Європейському Союзі, щодо надання Україні лише прибутків від активів російського центрального банку, якими володіє Захід. Річний надприбуток оцінюється в 4 мільярди доларів.

Кемерон сказав колегам у вівторок ввечері: "Є можливість використати щось на кшталт синдикованої позики чи облігацій, які фактично використовують заморожені російські активи як гарантію, щоб надати ці гроші українцям, знаючи, що ми їх відшкодуємо, коли росія виплатить репарації. Це може бути кращим способом зробити це. Ми прагнемо домогтися максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо цього досягти, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які хочуть вжити таких заходів".

Кемерон сказав, що не вважає, що план облігацій якимось чином підірве репутацію лондонського Сіті.

Видання зазначає, що це перший випадок, коли Кемерон так детально відкрито говорив про цю пропозицію, "і, мабуть, це підкреслює політичну підтримку плану в США, але не в ЄС".

"План буде особливо корисний для України, якщо Конгрес США продовжуватиме блокувати надання допомоги Україні, оскільки це дасть Україні нове джерело коштів для закупівлі озброєння та фінансування дефіциту бюджету", - пише The Guardian.

G7 вже понад рік обговорює, чи можна конфіскувати активи російського центрального банку, заморожені під час російського вторгнення в Україну, не підриваючи віри в міжнародну фінансову систему.

За оцінками ЄС, близько 260 мільярдів євро активів Центрального банку росії знерухомлено у вигляді цінних паперів і готівки в юрисдикціях партнерів G7, ЄС і Австралії, причому понад дві третини з них знерухомлено в ЄС.

Вважається, що Бельгія контролює аж 190 мільярдів активів, які зберігаються в її фінансово-розрахунковій палаті в євро, і вона найбільше неохоче слідує такому радикальному плану, викладеному Кемероном. У ньому йдеться про те, що на нього вже порушується низка судових справ, переважно в росії, і його позицію підтримують Франція та Німеччина.

Міністерство фінансів США, яке спочатку не бажало арештовувати активи центрального банку рф через припущення про недоторканість суверенних державних активів, підійшло до ідеї облігацій. За оцінками, США мають російські активи на суму від 40 до 60 мільярдів доларів, а Велика Британія – близько 25 мільярдів фунтів стерлінгів, але офіційна цифра не розголошується.

"Сила пропозиції полягає в тому, що конфісковані активи вважатимуться повернутими до росії після виплати репарацій. Слабкість цієї пропозиції полягає в тому, що вона припускає, що Україна здобуде військову перемогу, а переможена Москва буде готова виплатити репарації за шкоду, яку вона завдала Україні, що зараз здається неймовірним", - пише The Guardian.

Нагадаємо, адміністрація президента США намагається конфіскувати російських активів приблизно на 700 мільйонів доларів. Представники Міністерства юстиції США оприлюднили широкий набір судових позовів проти російських олігархів та їхніх союзників та повідомили про арешти двох "посередників" російського олігарха, який потрапив під санкції.

Президент України Володимир Зеленський підрахував, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів.