Естонія пропонує план фінансування для України на 100 млрд євро

Естонія пропонує план фінансування для України на 100 млрд євро

Естонія запропонувала план фінансування оборони України на 100 млрд євро, країна шукає ці кошти. Естонія вважає, що запозичення на фінансових ринках або фінансуванні з національних бюджетів є найкращим способом дати Україні те, що їй потрібно для перемоги у війні.

Про це пише Euractiv.

"Виділення 120 мільярдів євро на рік на військову допомогу Україні "це орієнтовна цифра того, чого має бути достатньо, щоб Україна виграла війну", — сказав Кусті Салм, постійний секретар Міністерства оборони Естонії.

Салм припустив, що частина цієї суми може бути профінансована за рахунок єврооблігацій, де Європейська комісія могла б залучати кошти з фінансових ринків і використовувати групу з 27 країн-членів ЄС як гарантію.

Протягом останніх кількох місяців естонські політики та офіційні особи неодноразово заявляли, що Україні для перемоги у війні необхідно, щоб її західні союзники інвестували 0,25% свого ВВП у військову допомогу країні, ґрунтуючись на стратегії, розробленій Естонією. Стратегія деталізує, куди будуть витрачені гроші, головним чином на оборонне обладнання та боєприпаси.

"Якби понад 50 країн очолюваної США коаліції "Рамштайн", яка підтримує Україну, витратили цей відсоток ВВП, це б становило "понад 120 мільярдів євро на рік", - сказав Салм.

"З цими грошима до 2025 року Україна дійде до точки, коли вони зможуть зв’язати росію", – сказав він.

Салм попередив, що навіть якщо ця сума грошей зараз почне надходити до бюджетів, це займе майже рік.

"Потрібно буде ще [приблизно дев’ять місяців], щоб забезпечити поставки до рівня, необхідного для того, щоб Україна достовірно досягла цього рівня виснаження рф", — сказав він.

Він зазначив, що західні союзники зараз витрачають на війну половину того, що робить Росія: «5,5 млрд доларів із Заходу, 10 млрд доларів з Росії».

Для естонців виділення 0,25% ВВП для України є «доступним», надсилаючи повідомлення про те, що західні країни не перевищують своїх можливостей, "що допомагає трохи позбутися цього поразницького ставлення та показує, що насправді для цього потрібно дуже мало зусиль".

"Від нас залежить, щоб Україна виграла війну", - навіть без участі США.

Нагадаємо, президент Чехії Петр Павел на Мюнхенській безпековій конференції оголосив, що Чехія знайшла до 800 тисяч снарядів, які можна за кілька тижнів відправити в Україну.

Понад 15 країн взяли на себе зобов'язання фінансувати закупівлю боєприпасів. Це Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція і Норвегія, а також Канада. Снаряди можуть надійти в Україну вже у червні.

Ще раніше Естонія написала військову стратегію на 2024-2026 роки для перемоги України та поразки росії. Естонське міністерство оборони впевнене, що перемога України і поразка росії у цій війні досяжна.