Вступ України до ЄС – Шмигаль підтвердив бажання країни почати переговори у першому півріччі

Вступ України до ЄС – Шмигаль підтвердив бажання країни почати переговори у першому півріччі

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна розраховує розпочати переговори з Євросоюзом стосовно вступу до липня.

Про це він повідомив у інтерв'ю Euractiv.

"Ми чекаємо і хочемо отримати схвалення Європейської ради на найближчому засіданні і віримо, що зможемо розпочати переговори про вступ у першій половині цього року", - сказав Шмигаль.

Зазначається, що 12 березня Європейська комісія направила проєкт переговорних рамок для переговорів стосовно членства України та Молдови країнам-учасницям Євросоюзу.

"Ми сподіваємося, що європейські партнери схвалять його без додаткових поправок, як пропонує Європейська комісія. Президент ЄР Шарль Мішель назвав 2030 рік можливим цільовим роком для подальшого розширення Євросоюзу, однак ми зробимо все можливе для України, аби це сталося раніше, одразу після нашої перемоги", - наголосив Шмигаль.

За його словами, Україна виконає своє "домашнє завдання" дуже швидко.

"Я вважаю, що це займе у нас не більше двох років", - підкреслив прем'єр-міністр.

На запитання, чи не переймається він, що заявка зіткнеться з опором з боку низки держав-членів Європейського союзу через великі витрати, Шмигаль відповів: "Україна принесе в ЄС набагато більше, ніж коштуватиме процес приєднання".

Згідно зі звітом аналітичного центру Bruegel, а також внутрішніми документами ЄС, фінансові витрати, які пов'язані зі вступом України до ЄС, оцінюються у 110-136 мільярдів євро у семирічному бюджеті ЄС. Це становить приблизно 0,10%-0,13% від ВВП блоку.

"Ми бачили звіти, але український ринок, українські Збройні сили, українська сировина і критичні матеріали та інші сектори можуть принести набагато більше з точки зору безпеки та економічних вигод", - пояснив Денис Шмигаль.

Він також додав, що його не турбує те, як деякі країни-члени ЄС (такі як Угорщина) намагатимуться сповільнити процес через двосторонні проблеми, адже усі "суперечки можна вирішити  в ході переговорів протягом дворічного процесу".

Нагадаємо, що Вірменія також розглядає можливість вступу до ЄС.