Боррель пропонує направити 90% доходів від активів рф на військову допомогу Україні

Боррель пропонує направити 90% доходів від активів рф на військову допомогу Україні

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель анонсував, що виступить із пропозицією використати 90% доходів від активів рф на військову допомогу Україні.

Цю пропозицію він представить країнам - членам ЄС 20 березня - напередодні саміту Євросоюзу, наміченого на 21-22 березня, повідомляє DW.

На думку Борреля, 90% доходів, одержаних від заморожених у Євросоюзі російських активів, слід направити на закупівлю озброєнь для України через Європейський фонд миру (EPF). 

За його оцінкою, такий захід дозволить виділяти Україні щороку близько 3 млрд євро. Глава європейської дипломатії уточнив, що решту 10% доходів від російських активів можна буде перерахувати до бюджету ЄС, щоб використати їх для підвищення потенціалу української оборонної промисловості.

Нагадаємо, 18 березня Брюссель оголосив про надання Євросоюзом Україні ще 5 млрд євро на військову допомогу відповідно до рішення Ради ЄС із закордонних справ.

Сполучене Королівство готове позичити Україні всі заморожені активи російського центрального банку у Великій Британії на тій підставі, що росія буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни.

Адміністрація президента США намагається конфіскувати російських активів приблизно на 700 мільйонів доларів. Представники Міністерства юстиції США оприлюднили широкий набір судових позовів проти російських олігархів та їхніх союзників та повідомили про арешти двох "посередників" російського олігарха, який потрапив під санкції.

Президент України Володимир Зеленський підрахував, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів.