Законопроєкт про мобілізацію: нардепи розглянули 600 правок і ухвалили низку рішень

Законопроєкт про мобілізацію: нардепи розглянули 600 правок і ухвалили низку рішень

Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки розглянув 660 правок в урядовий законопроєкт про мобілізацію, дійшов до розділу змін 23 статті щодо відстрочки від призову під час мобілізації і зупинився на 1505 правці.

Про це повідомила членкиня комітету, народна депутатка Ірина Фріз (фракція "ЄС").

Вона зазначила, що на комітеті ухвалили рішення про підготовку загальних комітетських правок, які стосуються відстрочки для військовозобов’язаних.

Крім того, Комітет підтримав:

  • можливість для громадян, які самостійно прибули до ТЦК СП з відношенням від конкретних військових частин здійснювати військову службу після навчання в цих в/ч.;
  • електронний кабінет військовозобов'язаного як право, а не обов’язок;
  • відхилили електронні повістки;
  • підтримали нову редакцію щодо територіальних громад із постійним населенням до 10 тис. В частині покладання повноважень щодо оповіщення та заходів мобілізації на районні держадміністрації, а не на старост. 

У коментарі ТСН Фріз сказала, що в законопроєкті про мобілізацію, правки до якого наразі обговорюються, йдеться про збільшення штрафів за порушення, але суми поки невизначені.

"Для того, щоб здійснювати якісну мобілізацію, потрібно декілька речей: фахова підготовка, мотиваційний чинник та змінення інформаційної політики держави стосовно того, чим є мобілізація для існування української нації в майбутньому, забезпечення всім – від форми до продуктів харчування і зброї. Якщо все це є в наявності, то питання мобілізації не набуло б такого резонансу, який постійно збурює суспільство". - додала вона.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада у першому читанні підтримала урядовий законопроєкт про мобілізацію. До другого читання у документ внесли понад 4 тис. правок, Комітет їх зараз розглядає. Внести у зал засідань на голосування законопроєкт можуть у квітні.

Читайте також: Новий закон про мобілізацію: FT дізнався, що Україна хоче замінити на передовій 300 тис. бійців