У медзакладах у 5 осіб виявили ВІЛ, - ЛОВА

Луганська ОВА: у п`яти з 2 600 обстежених виявили ВІЛ

У 2023 році провели 2 641 обстеження на ВІЛ-інфекцію, у тому числі 2 168 – за допомогою швидких тестів, 443 – методами імуноферментного аналізу. Маркери ВІЛ виявили у п’яти осіб. Усіх поставили на облік для отримання антиретровірусного лікування за місцем проживання.

Про це повідомляє Луганська ОВА з посиланням на дані генерального директору Луганського обласного медичного центру соціально небезпечних інфекційних хвороб Романа Нужного.

Медзаклади області отримали 2 750 тестів на ВІЛ та засоби контрацепції від Центру громадського здоров’я та Фундації АнтиСНІД в Україні, препарати для лікування вірусного гепатиту – від МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Одночасно з тестуванням на ВІЛ-інфекцію заклади охорони здоров’я Луганської області проводили обстеження на вірусні гепатити та сифіліс. Обстежили на вірус гепатиту «В» – 2 171 особу, вірус гепатиту «С» – 2 153, сифіліс – 595. Пролікували проти ВГС 59 осіб.

“Профілактику та діагностику туберкульозу серед дітей і учнівської молоді здійснюють 19 релокованих медичних закладів. Усі гуманітарні хаби для ВПО з Луганщини охоплені первинною медичною допомогою. У шелтерах працюють мобільні бригади. Медичну допомогу надають 165 лікарів: 93 лікаря загальної практики сімейної медицини, 40 терапевтів, 32 педіатри та 169 медичних сестер”, – сказано у повідомленні.

У ЛОВА також зазначили, що через війну проведення профілактичних заходів Центрами ПМСД у дитячому середовищі ускладнене тим, що навчання відбувається у дистанційному форматі. Тому перевага надається соціальній профілактиці цих хвороб.

Проте, дітям, які потенційно мають контакти з інфікованими особами, проводять вакцинацію й ревакцинацію вакциною БЦЖ, або специфічну імунопрофілактику та вакцинопрофілактику.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Луганська обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу вирішила провести обстеження мешканців деокупованих територій на туберкульоз та гепатит.