рф зможе розпочати масштабний наступ на одному оперативному напрямку – ISW пояснили, де саме

рф зможе розпочати масштабний наступ на одному оперативному напрямку – ISW пояснили, де саме

Російська армія ймовірно, піде у масштабний наступ наприкінці весни чи влітку. На думку аналітиків, росія може зосередити обмежиться одним оперативним напрямком через брак сил.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що противник сподівається використати стійке, але незначне просування своїх військ на Донецькому напрямку. Українські офіційні особи нещодавно попередили, що окупанти накопичують особовий склад уздовж Харківсько-Луганського напрямку, під Бахмутом, біля Авдіївки та на заході Запорізької області.

Проте в ISW переконані, що окупанти зможуть розпочати узгоджену широкомасштабну наступальну операцію лише на одному оперативному напрямку через обмеженість власних людських ресурсів і планування.

Водночас ЗСУ, схоже, відбили батальйонну механізовану атаку росіян поблизу Авдіївки 30 березня. Це вперше з початку кампанії окупантів із захоплення міста наприкінці жовтня 2023 року.

За повідомленням, рф включно з елементами російського 6-го танкового полку (90-та танкова дивізія, Центральний військовий округ [ЦВО]), залучила 36 танків і 12 бойових машин піхоти (БМП) БТР до великомасштабного механізованого штурму поблизу Тоненького 30 березня.

Масштаби цієї атаки є значними, оскільки війська рф не проводили жодного такого масштабного механізованого штурму з початку російської локальної наступальної операції із захоплення Авдіївки. Тоді, 19-20 жовтня 2023 року, українські війська, за повідомленнями, знищили майже 50 російських танків і понад 100 броньованих машин, зазначають аналітики.

В ISW підкреслюють, що здатність України захиститися від наступу 30 березня, особливо під Авдіївкою, де українські сили були змушені швидко відійти на нові оборонні позиції після втрати населеного пункту, "є позитивним показником здатності України захиститися від майбутніх широкомасштабних російських нападів та очікуваної наступальної операції Росії влітку 2024 року".

Водночас готовність російського військового командування залучити до наступу під Авдіївкою батальйон танків вказує на те, що цей наступ є пріоритетним для росіян.

Нагадаємо, що мер столиці допускає повторний наступ на Київ.

Водночас Олександр Павлюк вважає, що рф готує наступ влітку.

Видання The Economist прогнозує новий наступ росії.