Україна запускає дрони зі штучним інтелектом на енергетичну галузь росії, - CNN

Україна запускає дрони зі штучним інтелектом на енергетичну галузь росії, - CNN

Українські атаки на енергетичну інфраструктуру рф стали можливими завдяки використанню безпілотників з більшим радіусом дії. Деякі з яких навіть почали інтегрувати базову форму штучного інтелекту, він допомагає орієнтуватися та уникати перешкод.

Про це CNN повідомило джерело, близьке до української програми безпілотників

"Точність під час глушіння забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен літак має термінальний комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість", – пояснило джерело. "Польоти визначені заздалегідь з нашими союзниками, і літаки дотримуються плану польоту, щоб ми могли вражати цілі з метровою точністю".

Така точність стала можливою завдяки датчикам дрона.

"У них є така штука під назвою "машинний зір", яка є формою ШІ. По суті, ви берете модель з чіпом і навчаєте цю модель визначати географію та ціль, до якої вона прямує", – сказала аналітикиня із Королівського інституту об’єднаних служб, британського мозкового центру Ной Сільвія. "Коли дрон нарешті розгортають, він здатний визначити, де знаходиться".

"Він не потребує зв’язку (із супутниками), він повністю автономний", — додала Сільвія.

Кріс Лінкольн-Джонс, колишній британський військовий офіцер і експерт із боротьби з дронами та штучного інтелекту, сказав, що рівень ШІ все ще дуже низький.

"Такого рівня автономності ще не було в дронах раніше, але ми все ще перебуваємо на ранніх стадіях потенціалу цієї технології", — сказав він.

CNN звернувся до Міністерства оборони України та Служби безпеки України (СБУ), але ніхто не захотів коментувати використання технології ШІ.

Нагадаємо, газета Financial Times з посиланням на три інформовані джерела повідомила, що США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру росії, попереджаючи, що удари безпілотників можуть підвищити світові ціни на нафту та спровокувати помсту.

Згодом у Білому домі та Держдепі США підтвердили, що не схвалюють удари України по російській територї.

Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території росії є законними цілями з військового погляду. Так вона відреагувала на статтю FT про нібито заклики США до України припинити удари по російських НПЗ.