Створення спецтрибуналу для росії за її злочини в Україні підтримали 44 країни

Створення спецтрибуналу для росії за її злочини в Україні підтримали 44 країни

Представники 44 країн підтримали ідею створення спецтрибуналу для росії за злочини, які були скоєні проти України під час загарбницької війни.

Про це повідомляє уряд Нідерландів, який оприлюднив ухвалену декларацію за підсумками конференції "Відновлення справедливості для України".

Зазначається, що у конференції брали участь 57 країн.

Політичну декларацію Міністерської конференції щодо відновлення справедливості в Україні підписали представники урядів Албанії, Андорри, Австралії, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Велика Британія та США.

"Ми підтверджуємо рішуче засудження актів агресії з боку РФ проти України; ці акти, включаючи спробу незаконної анексії регіонів України, є кричущими порушеннями Статуту ООН є порушенням міжнародного права, що тягне за собою державну відповідальність РФ, загрожують міжнародному миру і безпеці, ставлять під сумнів повагу до міжнародного порядку, заснованого на правилах, і підривають демократичні цінності", - йдеться у документі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у соцмережі Х, коментуючи підписання декларації, нагадав, що "два роки тому всі категорично відкидали ідею Спеціального трибуналу для злочину російської агресії проти України".

"Рік тому здавалося, що він загруз у суперечках між державами. Сьогодні більшість з них чітко розуміють, що альтернативи створенню повноцінного трибуналу немає. Сьогодні я відзначив рішучу підтримку створення Трибуналу в моїх дискусіях з колегами на конференції "Відновлення справедливості для України" в Гаазі. Тому цілком природно, що підсумкова декларація конференції, підписана 44 державами, наголосила на важливості повної відповідальності за злочин агресії проти України", - наголосив Кулеба.

Глава МЗС Нідерландів під час виступу на конференції привітала створення Міжнародного реєстру збитків. За її словами, станом на вечір 2 квітня було отримано понад 100 позовів про компенсацію.

Нагадаємо, 2 квітня у застосунку Дія запустили перший етап подання заяв про зруйноване внаслідок російської агресії житло у міжнародний Реєстр збитків.