“Ворог знищив все майно”: в Інституті Амосова розповіли про лікування складного пацієнта з Луганщини

“Ворог знищив все майно”: в Інституті Амосова розповіли про лікування складного пацієнта з Луганщини

У Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. Амосова застосували сучасну процедуру кардіостимуляції луганчанину зі складним порушенням ритму серця.

Про це йдеться на сторінці закладу у Facebook.

“Віктор Коваленко з Луганщини. Раніше хворів на бронхіальну астму, мав аритмію серця. Хвороби загострилися після того, як ворог знищив усе нажите майно”, - розповіли про пацієнта в Інституті.

Зазначається, що чоловік поступив в Інститут Амосова із хронічною фібриляцією передсердь. Всі змоги контролювати аритмію медикаментозно виявились неефективними. У пацієнта спостерігалися ознаки розвитку кардіоміопатії з порушеною скоротливою здатністю лівого шлуночка на фоні тахікардії з високою частотою серцевих скорочень. Це викликало значне порушення толерантності до фізичних навантажень.

“Катетерну абляцію з приводу аритмії виконувати було вже запізно при такій формі аритмії. Було прийнято рішення застосувати найсучасніший підхід при такій формі аритмії – імплантацію кардіостимулятора зі стимуляцією лівої ніжки пучка Гіса та абляцію атріовентрикулярного зʼєднання. Це дозволило повністю взяти під контроль серцевий ритм пацієнта. Вже наступного дня пацієнт відчув значне покращення свого стану”, - повідомили медики.

Спеціалісти наголосили, що стимуляція провідної системи серця (стимуляція лівої ніжки пучка Гіса) - це найфізіологічніший на сьогодні підхід до кардіостимуляції, що передбачає проведення електричного імпульсу через систему Гіса-Пуркінʼє. Такий підхід забезпечує дуже швидку провідність електричного імпульсу по серцю на відміну від вже традиційної правошлуночкової стимуляції.

Процедуру виконали хірург Євген Перепека, анестезіолог Володимир Леончук та кардіолог Олена Поканевич.

Нагадаємо, у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (Львів) у рамках проєкту “(Не) До краси” розробляють стратегію лікування рубіжанки Наталії Аполькової.