Зеленський і президент Фінляндії Стубб підписали у Києві угоду про безпеку

Зеленський і президент Фінляндії Стубб підписали у Києві угоду про безпеку

Президент Володимир Зеленський і президент Фінляндії Александр Стубб у Києві підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це йдеться на Telegram-каналі Зеленського.

Він назвав угоду "сильним документом", що засвідчує готовність Фінляндії й надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії.

"Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ. Допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових", - зазначив Зеленський.

У тексті угоди, яка опублікована на сайті президента, йдеться, що Фінляндія готує чотирирічний план підтримки, а також вивчає нові та інноваційні шляхи подальшого посилення своєї непохитної підтримки в наземній, повітряній, морській, кібернетичній, електромагнітній та космічній сферах, надаючи пріоритет ключовим потребам України у сфері оборони.

"Після затвердження цього чотирирічного плану Фінляндія також оголосить приблизну загальну вартість підтримки України з боку Фінляндії у 2024 році", - йдеться у документі.

Угода набирає чинності після її підписання Учасниками та діє упродовж десяти років з дати її підписання.

Нагадаємо, 23 лютого у Львові президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією.

Загалом Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною та Францією, а також з Італією та Канадою.