У Міноборони пояснили, що означає скасування статусу ‎"обмежено придатний"

У Міноборони пояснили, що означає скасування статусу ‎"обмежено придатний"

У Міноборони пояснили, що означає скасування статусу "обмежено придатний" і як діяти військовозобов'язаним, які мають такий статус після проходження ВЛК.

Міноборони зазначає, що скасування цього статусу не означає автоматичного переходу до іншого статусу - придатний або непридатний.

"Громадяни, які визнані обмежено придатними, мають повторно пройти ВЛК протягом 9 місяців після набрання чинності закону № 3621-IX, який і передбачає скасування статусу "обмежено придатний", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що закон набуде чинності 4 травня 2024 року.

Після повторного огляду ВЛК військові і військовозобов'язані мають бути визнаними придатними або непридатними.

"Якщо військовий непридатний, то його звільняють зі служби, а якщо військовозобов'язаний непридатний, то його виключають з військового обліку", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, 4 квітня опублікували підписаний президентом Володимиром Зеленським закон № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу "обмежено придатний". 

Крім того, 2 квітня Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" про зниження призовного віку в Україні з 27 до 25 років. Цей документ очікував підпису президента з червня 2023 року.

Голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних сил України Іван Тимочко зауважив, що зниження призовного віку до 25 років не означає, що всіх чоловіків цієї вікової категорії мобілізують.