Трибунал для путіна і влади рф буде створений вже цього року, – єврокомісар

Трибунал для путіна і влади рф буде створений вже цього року, – єврокомісар

Спецтрибунал для правлячої верхівки рф з великою ймовірністю буде створено до кінця 2024 року.

Про це DW повідомив єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс.

"Розглядаються два основні варіанти: міжнародний трибунал на основі багатосторонньої угоди або спрощене рішення – на основі двосторонньої угоди між Україною та Радою Європи", - розповів він.

Нідерланди запропонували провести спецтрибунал у Гаазі. З липня 2023 року міжнародна команда прокурорів аналізує докази, передані різними країнами до бази даних, створеної спеціально для цього при Євроюсті. Справу згодом буде передано до спецтрибуналу.

Зрушила з мертвої точки та дискусія про використання заморожених на Заході суверенних активів рф: 44 країни підтримали розгляд цього питання. Раніше йшлося лише про використання доходів від цих активів, але не самих коштів.

Загалом у світі заморожено близько 300 млрд євро суверенних активів Центробанку рф, причому більша їх частина – на території Євросоюзу. Зокрема, від ЄС очікують рішення про передачу Києву надприбутки від них - близько 3 млрд євро на рік.

Нагадаємо, представники 44 країн підтримали ідею створення спецтрибуналу для росії за злочини, які були скоєні проти України під час загарбницької війни.

Політичну декларацію Міністерської конференції щодо відновлення справедливості в Україні підписали представники урядів Албанії, Андорри, Австралії, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Велика Британія та США.