Нелогічна порубка та мобільні лісопилки. Що роблять окупанти з луганським лісом: розслідування

Нелогічна порубка та мобільні лісопилки. Що роблять окупанти з луганським лісом: розслідування

Журналісти NGL.media з допомогою експертів ГО «Лісові ініціативи і суспільство» ідентифікували розгортання мобільної лісопилки окупантів на території «Сєвєродонецького лісомисливського господарства».

Про це йдеться у розслідуванні NGL.media щодо знищення лісів на окупованих територіях.

Для аналізу вони взяли відео роботи військового мобільного лісопильного комплексу, яке у кінці грудня минулого року опублікував російський пропагандист міхаіл андронік у своєму телеграм-каналі.

«Розгортається за 2,5 години. Цей [комплекс] групи військ «центр», на луганському напрямку працює. Сухостою після боїв багато. Все йде в діло», – написав андронік.

«NGL.media з допомогою експертів ГО «Лісові ініціативи і суспільство» змогли ідентифікувати місце розгортання мобільної лісопилки – це територія «Сєвєродонецького лісомисливського господарства». Підтвердив схожість і голова цього лісгоспу Сергій Сезоненко. Судячи з архіву погодних даних, відео андроніка було знято незадовго до публікації – орієнтовно 9-15 грудня 2023 року», –  йдеться у матеріалі.

Автори тексту дійшли висновку, що частину вирубаного лісу росіяни використовують для будівництва бліндажів та інших захисних укріплень. Проте частину цієї деревини окуповані лісгоспи відкрито виставляють на продаж.

«У березні NGL.media спробували купити деревину і написали кільком лісгоспам, контакти яких опубліковані урядом самопроголошеної «лнр». З переписки випливає, що лісгоспи торгують переважно сосною, дубом та ясенем», – повідомляють журналісти.

Так, за отриманими даними, «Сєвєродонецький лісгосп» продає кубометр колотих соснових дров за 3000 рублів (1242 грн) без доставки. «Станично-Луганський лісгосп» продає такі ж соснові дрова по 4000 рублів (1650 грн) за кубометр, теж без доставки. «Іванівський лісгосп» (Хрустальненська громада) продає колоті дрова дуба за 5350 рублів (2225 грн) за кубічний метр.

Сергій Сазоненко також розповів журналістам, що у Сєвєродонецькому лісгоспі працювали близько 100 людей, 60% з них залишилися й працюють на окупантів.

У коментарі розслідувачам науковий співробітник національного природного парку «Кремінські ліси», експерт громадської організації «Лісові ініціативи і суспільство» Володимир Яроцький зазначив, що спеціалісти бачать знищення лісу на Луганщині саме через бойові дії та пожежі.

«Ці ліси були висаджені зі захисною метою, аби захистити ґрунти та населення від піску, який розсипався полями. Зараз ми бачимо, що піски знову відкриті. На фоні масових пожеж складно чітко виокремити зони рубок. До того ж навряд чи вони рубають так, як ми звикли, залишаючи ділянки правильної форми. Ми знаємо, що [росіяни] там рубають ті дерева, які хочуть, без логіки і планування», – пояснив він.

Згідно з аналізом на основі супутникових знімків, який провели журналісти NGL.media, загалом за два роки війни росіяни повністю знищили на окупованих ними територіях понад 60 тис. гектарів лісів.

Розслідувачі підрахували, що, за мінімальною оцінкою, сукупна вартість втраченого лісу перевищує 14 млрд грн. Це лише вартість деревини, яку можна було отримати з цих понад 60 тис. га. Зазначається, що збитки не враховують екологічних наслідків.

Нагадаємо, окупанти показали, що залишилося від лісу у Сєвєродонецьку.