Велика Британія може передати Україні прототип лазерної зброї DragonFire

Велика Британія може передати Україні прототип лазерної зброї DragonFire

Велика Британія розглядає можливість передати Україні прототип лазерної зброї DragonFire, завдяки якій українські військові збивати російські дрони та ракети.

Про це заявив міністр оборони країни Грант Шаппс, повідомляє The Daily Telegraph.

Шаппс сказав, що Велика Британія планує додати DragonFire до свого арсеналу до 2027 року, але працює над тим, щоб надіслати прототипи в Україну раніше, навіть якщо зразки не будуть на 100 відсотків вдосконалені.

"Я абсолютно впевнений, що те, що ми тут маємо, є дуже особливим і має такий рівень, який інші країни навряд чи копіюватимуть, оскільки це надсучасне", — сказав він.

Шеппс вважає, що система достатньо потужна, щоб нейтралізувати навіть снаряди, що рухаються швидше, наприклад балістичні ракети.

Що може лазерна зброя DragonFire

Зброя працює за допомогою фокусування 37 каналів лазерних променів потужністю 1,5 кВт, розташованих у формі шестикутника, і поєднання їх із дзеркалами для злиття та посилення потужності. Це фізичне явище, відоме як конструктивна інтерференція.

Тім Кендалл, старший лазерний фізик DSTL, який допомагав створювати DragonFire, сказав, що це створює "ідеальний лазерний промінь", який можна випустити через телескопічну лінзу.

Зброя невидима і безшумна, оскільки довжина хвилі світла становить близько одного мікрона, що не видно людським оком і близьке до інфрачервоного спектру світла.

Випробування зброї, виготовленої з майже повністю спеціально розробленою системою наведення та готовими лазерними деталями, знищили безпілотники та спричинили вибухи мінометів менш ніж за п’ять секунд.

DragonFire працює зі швидкістю світла, але його радіус дії все ще засекречений. Він миттєво перетворює поверхню металу на плазму з температурою 3000C і може пропалити листовий метал, фюзеляж і зброю за лічені секунди.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Сполучене Королівство готове підтримувати Україну роками, зокрема у 2024, 2025 та 2026 роках.