Борис Джонсон попередив США, що якщо росія захопить Україну, "це буде катастрофа"

Джонсон попередив США, що якщо росія захопить Україну, "це буде катастрофа"

Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон попередив США, що в разі захоплення володимиром путіним Києва, це стане для американського лідерства на світовій арені "катастрофою більшою, ніж В'єтнам".

Джонсон виступав перед аудиторією в Центрі аналізу європейської політики у США, повідомляє Telegraph.

Він сказав, "молиться, щоб республіканці в Конгресі припинили блокування $60 млрд фінансування для України", додавши: "Ситуація похмура, а затримка жахлива".

Джонсон підкреслив, що путін "хоче взяти під контроль всю Україну".

"Якщо це станеться, я думаю, що це буде абсолютна катастрофа для Заходу, катастрофа для Америки та будь-якої концепції американського лідерства. Я вважаю, що це буде більший розворот, ніж у В’єтнамі, — сказав він, — тому що НАТО після 75 років успіху вперше зазнає невдачі у європейській війні".

Він додав, що "хаотичний відступ США з Афганістану у 2021 році буде ніщо у порівнянні з перемогою росії в Україні".

Під час більш ніж годинної бесіди біля каміна Джонсон стверджував, що українці не могли б укласти реальну мирну угоду, щоб припинити бойові дії.

Він сказав: "Вони не бачать угоди, яку вони можуть укласти з путіним. Я маю на увазі, ніхто не підходить до мене крадькома і не каже: "О, але ти знаєш, до речі, ми могли б обміняти це і це, і давай укладемо угоду". Ніхто цього не пропонує".

Водночас Джонсон висловив оптимізм щодо того, що Дональд Трамп відмовиться від своєї ізоляціоністської риторики щодо війни росії в Україні, якщо він повернеться у Білий дім на виборах у листопаді.

"Я дійсно не можу повірити, що будь-який американський президент або майбутній американський президент захоче, щоб це сталося", — сказав Джонсон.

Згодом у розмові з журналістами Джонсон наголосив, що він підозрює, що Трамп не віддасть Україну росії.

Нагадаємо, Велика Британія розглядає можливість передати Україні прототип лазерної зброї DragonFire, завдяки якій українські військові збивати російські дрони та ракети.