рф хоче захопити Часів Яр швидше, ніж Бахмут чи Авдіївку – ISW

рф хоче захопити Часів Яр швидше, ніж Бахмут чи Авдіївку – ISW

Російські війська сподіваються окупувати Часів Яр Донецької області до 9 травня – швидшими темпами, ніж вони захоплювали Авдіївку чи Бахмут. росія розраховує на нестачу українських боєприпасів та засобів протиповітряної оборони, і, ймовірно, його просування відбуватиметься швидше, ніж попередні наступи.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 14 квітня.

Зокрема про дату 9 травня заявив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. Він повідомив, що найвище військове командування рф поставило завдання захопити Часів Яр саме до 9 числа наступного місяця.

"Мета російського військового командування захопити Часів Яр лише за три з половиною тижні вказує на те, що російське командування, ймовірно, оцінює, що російські війська зможуть захопити місто швидшими темпами наступальних операцій, ніж спроби захоплення Бахмута у травні 2023 року чи Авдіївки в лютому 2024 року", - зазначають аналітики.

На думку експертів, військове командування рф, ймовірно, розраховує на гостру нестачу боєприпасів в Україні, яка нібито дозволить окупантам захопити Часів Яр протягом кількох тижнів.

Водночас в ISW підкреслили, що війська росії наразі досягли лише найсхіднішої частини мікрорайону Канал у найбільш східній частині Часового Яру.

Тому аналітики вважають, що влада рф ставить нереалістичні цілі для наступів.

"Російське військове командування, швидше за все, продовжить дії проти Часового Яру доти, доки зусилля не досягнуть кульмінації, але російські війська, можливо, зможуть добитися швидшого просування, ніж у попередніх зусиллях, враховуючи ступінь нинішнього дефіциту артилерії та протиповітряної оборони України" – зазначили в ISW.

Нагадаємо, що ворог просунувся біля Часового Яру.

Також на думку аналітиків, окупація Часового Яру дозволить росії захопити й інші території.