Зеленський про розділення допомоги США на ізраїльську і українську: Якщо чесно, це ганьба для світу

Зеленський про розділення допомоги США на ізраїльську і українську: Якщо чесно, це ганьба для світу

Президент Володимир Зеленський відреагував на ідею спікера Палати представників Майка Джонсона про розділення пакету допомоги США: Україні, Ізраїлю, Тихоокеанському регіону і на безпеку кордонів США.

Зеленський в інтерв'ю PBS назвав таке рішення дуже дивним, якщо проголосують допомогу Ізраїлю без України.

"Це говорить тоді, що це не питання небезпеки, це чиста політика. Якщо чесно, це ганьба для світу, ганьба для демократії і для всіх, хто про демократію тільки говорить", - зазначив він.

"Ну, якщо Конгрес буде ділити цю допомогу після всього, що сталося, буде ділити на ізраїльську та українську, то це означає, що це питання виборів у Сполучених Штатах. Якщо зараз світ каже, як так Іран атакував Ізраїль і треба тепер допомагати тільки Ізраїлю, забуваючи, що коїться в Україні, це чиста політика. Це значить, що всім все одно, скільки людей гине в Україні щодня. Їм важливо, які в них рейтинги, ось про що це говорить", - пояснив Зеленський.

Нагадаємо, спікер Палати представників США Майк Джонсон представив схему свого плану передачі іноземної допомоги через Палату, подавши чотири окремі законопроекти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та інших пріоритетів національної безпеки.

Перший план полягає в тому, щоб перенести процедурну норму, яка регулює всі чотири законопроекти. Україна, Ізраїль і Тайвань отримають кожен свій, а четвертий зосереджується на пріоритетах національної безпеки. Кожна пропозиція потім голосуватиметься окремо, на відміну від прийнятого Сенатом закону про іноземну допомогу на 95 мільярдів доларів, який об’єднує ці елементи в єдиний пакет.

Планується, що голосування відбудеться цього тижня до п'ятниці.