Білорусь дозволила відправляти свій військовий контингент "на допомогу союзникам"

Білорусь дозволила відправляти свій військовий контингент "на допомогу союзникам"

Білорусь ухвалила свою військову доктрину, дозволивши відправку військового контингенту "для надання допомоги дружнім державам".

Про це йдеться у документі, який затвердили "Білоруські народні збори" 25 квітня.

"Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги дружнім державам на підставі двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів Республіки Білорусь, зокрема спрямуванням військового контингенту для участі у відповідній діяльності з підтримання міжнародного миру та безпеки", - ідеться у доктрині.

Під "дружніми державами" передусім маються на увазі країни-члени ОДКБ.

Про війну рф в Україні у білоруській доктрині йдеться, що її "спровокував колективний Захід" і "створив на найближчу перспективу осередок напруженості біля кордонів Білорусі".

"Подальша його підтримка, перешкоджання мирному врегулюванню створюють передумови для його ескалації та поетапного розширення числа учасників за рахунок Польщі та інших країн НАТО. Ці тенденції підвищують ймовірність залучення Республіки Білорусь у міжнародний збройний конфлікт", - ідеться у доктрині.

Нагадаємо, 12 квітня білоруський диктатор Олександр Лукашенко сказав, що участь Білорусі у війні проти України "нічого б не дала". За словами Лукашенка, заклики російських "ЗМІ" до Білорусі вступити у війну в Україні, "це на користь НАТО".

Лукашенко також сказав про наслідки для Білорусі. "Потрібно не забувати, що у нас півкраїни знаходиться у радіусі 100 км від Києва. У тому числі Мозирський НПЗ, який сьогодні працює безперебійно", - зазначив Лукашенко.